Buitenland

Gesprek premier Johnson en EU-president Von der Leyen vlak voor brexit

03 januari 2020 14:21 Aangepast: 03 januari 2020 14:32
Ursula von der Leyen bij een EU-top. Beeld © Getty Images

Drie weken voordat het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat, gaat de kersverse Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen naar Londen. Op woendag 8 januari ontmoet zij daar de Britse premier Boris Johnson.

Het is voor het eerst sinds het aantreden van Von der Leyen als voorzitter dat ze de Britse premier ontmoet. Ze zal in Londen een toespraak geven op de London School of Economics. Daarnaast staat er een een-op-een-ontmoeting met Johnson gepland in Downing Street. 

Zonder twijfel het hoofdonderwerp tijdens de bilaterale ontmoeting: de onderhandelingen over de toekomstige relatie. Na een daverende verkiezingswinst in december koerst de regering Johnson zonder problemen af op een brexit op 31 januari. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brexitspoorboekje tot handelsdeal: de belangrijkste data en hobbels

De Britten verlaten dan de EU, met een overgangsperiode tot eind van dit jaar waarin er praktisch niets verandert. In die 11 maanden moet er een akkoord worden bereikt over de (toekomstige) relatie op onder meer het gebied van handel. 

Handelsdeal 'zeer uitdagend'

Deskundigen achten het zeer onwaarschijnlijk dat dat lukt. De EU doet er doorgaans jaren over om dergelijke akkoorden te sluiten. Von der Leyen zei vorige maand al dat het 'zeer uitdagend' is om in dat tijdsbestek een deal te sluiten. 

Johnson staat er echter op dat de deal voor eind 2020 gesloten wordt. Als het niet lukt, dreigt alsnog een chaotische brexit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boris Johnson haalt eerdere compromissen nu uit brexitwet

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore