Heldenstatus

Omgekomen bij bombardement VS: wie was generaal Qassem Soleimani?

03 januari 2020 11:43 Aangepast: 03 januari 2020 13:58
De machtige generaal Qassim Soleimani Beeld © ANP

Hij was de populairste en succesvolste militair in Iran, generaal Qassem Soleimani (62). Hij stond aan het hoofd van de Iraanse al-Quds elitetroepen van de Revolutionaire Garde. Dat is de divisie die militaire operaties uitvoert buiten Iran. Vanochtend kwam hij om het leven bij een Amerikaans bombardement in Irak.

Hij was de ijzeren vuist waarmee Iran zijn invloed in de regio probeerde te vergroten. Met succes, zegt Midden-Oostencorrespondent Olaf Koens. "De man speelde een sleutelrol in Irak en Syrië. Het was Soleimani die de milities en gewapende groepen daar aanstuurde met geld, wapens en militair inzicht uit Iran. Hij stuurde vrachtvliegtuigen vol wapens en manschappen naar Bagdad en Damascus."

Generaal Soleimani aan het front. Generaal Soleimani aan het front.

Zijn troepen hebben meegeholpen om de Syrische dictator Bashar al-Assad aan de macht te houden. En Soleimani speelde een cruciale rol in het verslaan van het kalifaat van terreurgroep IS.

Als een held vereerd

Dat wordt hier weleens vergeten, maar hij was 'enorm belangrijk in het verslaan van IS', zegt Olaf Koens. "De Iraniërs hebben onder zijn leiding afgerekend met het soennitisch jihadisme in Syrië en Irak. Er is een enorme cultus rond de man ontstaan. Hij heeft een instagramaccount en wordt als een held vereerd, in Iran maar ook daarbuiten."

Aanhangers van Soleimani met een portret van de generaal Aanhangers van Soleimani met een portret van de generaal

Verijdelde aanslag

Er is al vaker geprobeerd de generaal op te blazen, onlangs nog in september 2019. Er zou een plan hebben gelegen om hem uit de weg te ruimen tijdens een religieuze ceremonie in het zuiden van het land bij het graf van zijn vader. Een bom had moeten ontploffen als de generaal er aan zou aankomen. Maar Iran claimde toen de aanslag verijdeld te hebben.

Miniatuurvoorbeeld
Buitenland

'Olie-installaties Saoedi-Arabië beschoten vanuit Iran'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore