Bij een Amerikaanse raketaanval op het internationale vliegveld van de Iraakse hoofdstad Bagdad is een hoge Iraanse legerleider gedood. Het gaat om generaal Qassem Soleimani. Er vielen in totaal acht doden. Iran zint op wraak.
Drie raketten sloegen vlakbij een vrachtterminal van de luchthaven in. Twee voertuigen, waarin paramilitairen zaten, werden door de raketten geraakt en vlogen in brand. Bij de aanslag zou ook een burger zijn omgekomen. Het Pentagon liet weten de militaire actie te hebben uitgevoerd om 'de Amerikaanse troepen in het buitenland te beschermen'.
'Gevaarlijke escalatie'
De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif, heeft de luchtaanval scherp veroordeeld. Hij beschouwt de aanval als een gevaarlijke escalatie en waarschuwt de Verenigde Staten dat die consequenties gaat hebben.
Ook de Iraanse minister van Defensie is woedend. Amir Hatami zegt dat Iran 'verpletterd' wraak zal nemen.
'Verdere escalatie kan bijna niet uitblijven'
Volgens Midden-Oostencorrespondent Olaf Koens zint Iran op wraak.
Wie is Qassem Soleimani
Generaal Qassem Soleimani was het hoofd van de Iraanse al-Quds elitetroepen van de Revolutionaire Garde. Hij was de ijzeren vuist waarmee Iran zijn invloed in de regio probeert te vergroten. Midden-Oostencorrespondent Olaf Koens zei vorig jaar dat Soleimani dat met succes deed.
"De man speelt een sleutelrol in Irak en Syrië. Hij is het die de milities en gewapende groepen daar aanstuurt, met geld, wapens en militair inzicht uit Iran. Hij stuurt vrachtvliegtuigen vol wapens en manschappen naar Bagdad en Damascus."
Zijn troepen hebben meegeholpen om de Syrische dictator Assad aan de macht te houden. En Soleimani speelde een cruciale rol in het verslaan van het kalifaat van terreurgroep IS.
'Kan leiden tot een tegenreactie'
Volgens correspondent Erik Mouthaan kan de aanslag zeker tot verhoogde spanning met Iran leiden. "Het Pentagon zegt dat deze generaal Amerikaans bloed aan zijn handen had, dat hij in andere landen de VS onder vuur nam. Ook zou hij overal in het Midden-Oosten groepen bijstaan die de VS en bondgenoot Israël aanvallen."
Mouthaan denkt dat dit zeker zal leiden tot een tegenreactie vanuit Iran. "Trump verscheurde een akkoord, bedoeld om te voorkomen dat Iran kernwapens zou krijgen. Hij legde zware economische sancties op. Iran heeft al een Amerikaanse drone uit de lucht geschoten. Kortom, dit kan heel makkelijk en heel snel verder uit de hand lopen."
In de afgelopen uren is de olieprijs als gevolg van het nieuws al met 4 procent gestegen.
Demonstraties bij ambassade
Bij de aanval is ook een Iraakse militieleider, Abu Mahdi, omgebracht. Een Iraakse militie-woordvoerder zei tegen de Iraakse staatstelevisie dat 'zowel de Verenigde Staten als Israël verantwoordelijk zijn voor de aanval'.
De raketaanval komt twee dagen nadat duizenden demonstranten de Amerikaanse ambassade in Bagdad aanvielen. De demonstranten waren boos over recente Amerikaanse luchtaanvallen.
De demonstranten zongen 'dood aan Amerika', verbrandden Amerikaanse vlaggen en droegen posters waarin ze oproepen de ambassade te sluiten. De Amerikaanse ambassadeur en zijn stafpersoneel in Irak werden daarom geëvacueerd.

Amerikaanse luchtaanvallen
Aanleiding van dat protest waren recente luchtaanvallen. Amerikaanse troepen voerden die zondag uit tegen de sjiitische Kataib Hezbollah-militie in Irak en Syrië. Daarbij kwamen zeker 25 militieleden om, 55 leden raakten gewond.
De aanvallen kwamen kort nadat de VS een onderzoek waren begonnen naar betrokkenheid van de milities bij een raketaanval op een basis in Irak. Daarbij kwam een Amerikaanse burgercontractant om en raakten diverse anderen gewond.
De leider van de Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, ziet in de aanval door de VS in Irak een risico voor escalatie. "De luchtaanval van vanavond riskeert de provocatie van een gevaarlijke escalatie van geweld", aldus Pelosi. "Amerika, en de wereld kunnen zich niet permitteren dat de spanning escaleert tot een punt waarop we niet meer terug kunnen."