Libanon heeft van de internationale opsporingsdienst Interpol een verzoek gekregen om de ontsnapte automagnaat Carlos Ghosn op te pakken. De kans dat het land hem zal uitleveren lijkt erg klein.
Dinsdag dook de voormalige Nissan-topman ineens op in Libanon, waar hij naartoe was gevlucht in een privévliegtuig vanuit Japan. In dat land wordt hij beschuldigd van belastingfraude en belastingontduiking. In afwachting van een proces had hij huisarrest in Tokio.
Volgens Ghosn is het Japanse rechtssysteem corrupt en kan hij zich daar niet goed verdedigen. Bovendien was hij boos dat hij nog eens minimaal een jaar lang zijn vrouw niet mocht zien of spreken.

Libanon levert geen burgers uit
Of Libanon gehoor geeft aan het arrestatiebevel van Interpol is nog maar de vraag. Het land levert geen staatsburgers uit aan andere landen en Ghosn heeft behalve een Frans en een Braziliaans paspoort ook de Libanese nationaliteit.
Bovendien ging het land bij vergelijkbare verzoeken in het verleden niet over tot arrestatie, maar trok het slechts de paspoorten in van de betreffende personen.
Daar komt bij dat Ghosn in Libanon erg populair is, mede door zijn investeringen in verschillende bouwprojecten, een wijngaard en een bank.
In 2003 suggereerde Ghosn in een toespraak in Beiroet dat de Libanese regering zou kunnen leren van de ommekeer die hij teweeg had gebracht bij het voorheen noodlijdende Nissan. Sommige Libanezen zien in hem een goede kandidaat voor het presidentschap.
Japan zwijgt
In Japan heeft de openbaar aanklager vooralsnog niet gereageerd op het nieuws van de vlucht van Ghosn. Ook het ministerie van buitenlandse zaken en het kantoor van premier Shinzo Abe hullen zich in stilzwijgen.
Wel is duidelijk dat het huis van Ghosn in Tokio is doorzocht. Justitiemedewerkers kwamen met grote tassen het appartement uitgelopen.
Ook is bekend dat de Japanse autoriteiten contact hebben gezocht met hun collega's in Libanon. Ze willen de voormalige Nissan-topman graag terug in Japan zodat hij alsnog berecht kan worden.
De ontsnapping van een van de bekendste zakenmannen van het land stelt Japan niet bepaald in een gunstig daglicht. Het huis van Ghosn werd 24 uur per dag bewaakt. Zijn paspoort had hij moeten inleveren bij zijn advocaat.
Japan en Libanon hebben geen uitleveringsverdrag, maar Japan doneert wel veel geld en middelen aan het Arabische land. Dat kan het mogelijk inzetten als drukmiddel om Ghosn toch uitgeleverd te krijgen.
De ontsnapping van een van de bekendste zakenmannen van het land stelt Japan niet bepaald in een gunstig daglicht
Geen contact met vrouw
Ghosn zou ervoor hebben gekozen om Japan te ontvluchten – naar verluidt in een grote instrumentenkoffer – omdat de behandeling van zijn rechtszaak is uitgesteld tot april 2021.
"Ze zeiden dat ze nog een heel jaar nodig hadden om de rechtszaak voor te bereiden", zegt een bekende van Ghosn tegen persbureau Reuters. "Carlos zag het niet zitten dat hij al die tijd zijn vrouw niet kon zien of spreken."
Het verbod op communicatie met zijn vrouw, was een van de strenge voorwaarden waarop Ghosn in maart 2019 op borgtocht werd vrijgelaten, in afwachting van zijn proces. Ghosn zou onlangs een verzoek hebben gedaan om zijn vrouw te mogen spreken met kerst, maar dat zou zijn afgewezen door de Japanse justitie.
De voormalige Nissan-topman zou zich verder erg boos hebben gemaakt over de verhoren van zijn dochter en zoon door Japanse openbaar aanklagers, op een locatie in de Verenigde Staten. Zij zouden daarbij onder druk zijn gezet om een bekentenis los te peuteren bij hun vader.
In een verklaring benadrukt Ghosn dat zijn familieleden geen rol hebben gespeeld bij zijn vlucht uit Japan: 'Ik alleen heb mijn vertrek geregeld.'

Turkije stelt onderzoek in
Ondertussen is ook Turkije betrokken geraakt bij het onderzoek naar de ontsnapping van Ghosn. De voormalige autobaas vloog namelijk eerst in een privéjet van Tokio naar Istanboel en vervolgens in een ander vliegtuig door naar Beiroet.
Hoe Ghosn ongezien heeft kunnen overstappen op Atatürk Airport is vooralsnog een raadsel. De Turkse politie pakte vandaag zeven personen op die betrokken zouden zijn geweest Ghosns ontsnapping, onder wie vier piloten en twee luchthavenmedewerkers.