Bosbranden Australië

Nederlandse met gezin ingeklemd tussen vuur: 'Als de vlammen komen, rijden we het strand op'

02 januari 2020 14:49 Aangepast: 02 januari 2020 15:35
Familie Shepherd-Piet Beeld © privé

De Nederlandse Isolde is met haar gezin op vakantie aan de Australische oostkust en zit ingeklemd tussen het vuur. Ze proberen noordwaarts te rijden richting Sydney maar kunnen op dit moment geen kant op. "We waren een half uur onderweg toen de highway weer dicht ging."

Op de achterbank zit Sophie. Ze is drie jaar en heeft nog niet door hoe gespannen de situatie is. Voor hun tweelingbroers Oscar en IJsbrand (10) is dat wel anders. Zij zullen deze vakantie niet snel vergeten, zo schat hun moeder in. Twaalf jaar geleden vertrok ze uit Nederland en woont nu met haar Australische man Justin in Melbourne. Ook voor papa en mama is het spannend. "We moeten nu geen domme dingen doen."

Start van bosbrand bij Batemans bay (links) en de situatie niet veel later (rechts) Start van bosbrand bij Batemans bay (links) en de situatie niet veel later (rechts)

Het gezin is op weg naar opa in Sydney. Ze rijden in een oranje fourwheeldrive, ‘want je bent en blijft een Nederlander’, zegt Isolde. De lange rit gaat van badplaats naar badplaats. Het is zomervakantie op dit moment en veel Australiërs vieren hun vakantie aan de kust.

Voor tienduizenden toeristen komt daar nu een einde aan. Er is een evacuatiegebied van 240 kilometer aangewezen door de autoriteiten. Het dringende advies: maak dat je wegkomt.

De oranje terreinwagen van de familie ('want je bent en blijft een Nederlander') De oranje terreinwagen van de familie ('want je bent en blijft een Nederlander')

Voor zaterdag moet iedereen zijn vertrokken, want dan wordt het extreem gevaarlijk. Meteorologen verwachten harde wind en temperaturen van boven de 40 graden, waardoor bosbranden snel kunnen uitbreiden.

"Toeristen hebben er nu niks te zoeken. Voedsel en benzine is schaars", vertelt Isolde aan de telefoon. Nu kan ze weer bellen, maar hiervoor zat ze vast in Durras North. Er was geen elektriciteit en het mobiele netwerk lag plat. De lucht was door de branden oranje gaan kleuren en het stonk er alsof iemand net een bak water over een gloeiende barbecue had gegooid. De familie kon geen kant op.

Stilstaan in de file. Isolde: 'Oh, de ironie. Inhalen mag, zegt het bord.' Stilstaan in de file. Isolde: 'Oh, de ironie. Inhalen mag, zegt het bord.'

Na twee dagen werd het weer iets beter. "We hebben het advies opgevolgd om naar het noorden te gaan, toen de Pacific Highway open ging. We waren net een half uur onderweg, toen de snelweg opnieuw werd afgesloten omdat het vuur weer was opgelaaid." Het gezin zit nu, iets verderop, in Burrill Lake.

Als ze morgen niet weg kunnen, dan wordt het zweten zaterdag. "In het uiterste geval rijden we met onze terreinwagen het strand op. Daar kan het vuur niet komen", zegt Isolde. Het wordt nog lastig om iedereen te evacueren. Zelf stond ze al in de file en was het lang wachten bij tankstations. Sommige zijn dicht omdat de elektriciteit is uitgevallen. Een enkele kan openblijven omdat aggregaten het pompsysteem draaiende houden. Betalen? Pinnen kan niet meer. Dus cash only.

In de rij bij een benzinestation. Betalen is alleen mogelijk met contant geld. In de rij bij een benzinestation. Betalen is alleen mogelijk met contant geld.

Het is niet de vakantie geworden die ze van te voren hadden uitgestippeld, maar 'we moeten nu roeien met de riemen die we hebben', concludeert Isolde. De bosbranden heeft ze zeker niet onderschat, maar vuur gaat veel sneller en harder dan gedacht. "Dit hadden de autoriteiten ook niet zien aankomen."

Als het bezoek aan opa erop zit, moeten ze alle kilometers opnieuw maken voor de terugreis. "Maar dan nemen we wel een andere, veiligere route."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse Ruby tussen de branden bij Sydney: 'Bij westenwind zijn we de sjaak'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore