Erger op komst

Massa-evacuatie uit badplaatsen Australië om bosbranden

02 januari 2020 02:42 Aangepast: 02 januari 2020 06:48
Bosbranden in de deelstaat New South Wales.

Tienduizenden vakantiegangers moeten maken dat ze wegkomen uit populaire badplaatsen in het zuidoosten van Australië. Vanwege de felle bosbranden evacueren de autoriteiten van deelstaat New South Wales mensen uit een gebied dat zich uitstrekt over 240 kilometer, van de kustplaats Batemans Bay tot aan de grens met deelstaat Victoria.

Het leger heeft twee schepen en vijf helikopters ingezet om te helpen bij evacuaties en mensen van drinkwater en brandstof te voorzien. Veel tankstations in het getroffen gebied zijn niet meer in bedrijf, wat het moeilijker maakt voor inwoners en toeristen om er weg te komen.

'Zaterdag nog erger'

Toch is dat noodzakelijk, benadrukte de transportminister van de deelstaat. "Iedereen moet weg. We krijgen zaterdag een ergere dag dan we tot nog toe hebben meegemaakt", zei hij. Komend weekend stijgt de temperatuur naar verwachting tot boven de 40 graden. Gecombineerd met harde wind levert dat een groot gevaar op voor verdere uitbreiding van de bosbranden.

Apocalyps in Australië: 'Ik heb nog nooit zoiets gezien'

In het zuidoosten van Australië zijn inwoners en vakantiegangers op de vlucht geslagen voor de oprukkende bosbranden.

Een marineschip vaart naar de plaats Mallacoota, waar ongeveer vierduizend mensen vanaf de kust machteloos hebben toegekeken hoe het stadje grotendeels in de as werd gelegd.

Gebied ter grootte van België

De bosbranden, die dit jaar uitzonderlijk groot en verwoestend zijn, hebben tot nog toe zeker veertien mensenlevens geëist. Een gebied ter grootte van België is afgebrand. Alleen al in New South Wales zijn bijna 1300 huizen afgebrand, waarvan 381 in de afgelopen week, meldde de brandweer.

Dierenbescherming draait overuren door verwoestende branden Australië

Door de verwoestende natuurbranden in Australië draait niet alleen de brandweer overuren. De dierenbescherming redt ontzettend veel dieren die gevlucht zijn uit de verschroeide natuur.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore