Niemand weet hoe

De miraculeuze ontsnapping van wonderdokter Carlos Ghosn

31 december 2019 15:11 Aangepast: 31 december 2019 15:18
De ontsnapte oud-ceo van Nissan Carlos Ghosn Beeld © AFP

Carlos Ghosn werd de wonderdokter van de auto-industrie genoemd, maar hij viel van zijn voetstuk na beschuldigingen van fraude. Zijn huis in Japan mocht Ghosn niet meer uit en het pand werd daarom streng bewaakt. Tóch wist hij zijn huis en het land te ontvluchten. Niemand weet nog precies hoe.

Ok. Wie is Carlos Ghosn?

Ghosn was de topman van autofabrikant Nissan. Eind jaren negentig redde hij de Japanse automaker van de ondergang. Vandaar zijn bijnaam 'wonderdokter'. Ook lijmde hij Nissan en Renault aan elkaar. Ghosn werd gezien als een man met een visie en een held. 

Waarom zat deze wonderdokter dan vast?

Japan beschuldigde hem van belastingfraude. Hij zat al achter de tralies, maar mocht op borgtocht, maar met huisarrest zijn proces afwachten. De woning werd streng bewaakt en hij mocht dus ook het land niet uit. Zijn paspoort moest hij inleveren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe aanklacht Ghosn voor miljoenenverduistering Nissan

En toen?

En toen..., dook Ghosn opeens op in Libanon. Hij vloog via Turkije met een privéjet, meldden Arabisch media. Ghosn groeide op in Libanon en heeft naast de Franse ook de Libanese nationaliteit. Volgens Ghosn was er een complot tegen hem. "Ik ben nu in Libanon en zal niet langer worden vastgehouden in het corrupte Japanse rechtssysteem", liet hij weten. 

Carlos Ghosn verlaat het kantoor van zijn advocaat Carlos Ghosn verlaat het kantoor van zijn advocaat

Hoe heeft hij kunnen ontsnappen?

De autoriteiten in Japan staan voor een raadsel. Het huis werd permanent met camera's bewaakt en hij mocht zelfs geen contact hebben met zijn vrouw. Hij zou mogelijk in een grote instrumentenkoffer zijn gestapt. Mogelijk voor een contrabas, zo gaat het gerucht.

Hij moet in ieder geval hulp van buitenaf hebben gekregen. Onderzoek zal moeten uitwijzen hoe het kan dat niemand de koffer heeft gecontroleerd. Ook is het gissen hoe hij langs de controle op de luchthaven is gewandeld en daarna aan boord van het vliegtuig is gestapt. Hij zou met een vals paspoort hebben gereisd.

Libanon kan hem toch oppakken?

Libanon heeft geen uitleveringsverdrag met Japan. En met een hoop geld - en dat heeft Ghosn - kun je alles voor elkaar krijgen in Libanon, vertelt Midden-Oosten correspondent Olaf Koens. "Er lopen wel meer van dit soort figuren vrij rond, en dat kan omdat het land geen goed functionerende overheid heeft."

Is Ghosn nu echt een vrij man?

Japan doneert veel geld en middelen aan Libanon om het land op de rit te krijgen, legt Koens uit. "Ze investeren bijvoorbeeld in water- en afvalprojecten. Het is een enorme schoffering als ze hem laten lopen." Dat geld kan mogelijk ingezet worden als drukmiddel om Libanon in beweging te krijgen. "Japan kan de hulp aan Libanon ontzeggen, zolang Ghosn zich kan schuilhouden in het land", zegt Koens.

Overvaller 50 jaar na ontsnapping toch nog gepakt

Overvaller Robert Stackowitz wist 50 jaar uit handen van de politie te blijven. Nu hij toch is gepakt, loopt Stackowitz het risico dat hij zijn celstraf van 17 jaar alsnog uit moet zitten.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gevallen Nissanbaas Ghosn ontvlucht Japan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore