Luchtaanvallen

Duizenden Iraakse demonstranten vallen ambassade VS aan, ambassadeur geëvacueerd

31 december 2019 10:59 Aangepast: 31 december 2019 14:15
De Amerikaanse ministers Pompeo en Esper (links) tijdens de persconferentie over de vergeldingsaanval Beeld © Nicholas Kamm / AFP

Duizenden demonstranten hebben de Amerikaanse ambassade in de Iraakse hoofdstad Bagdad aangevallen uit woede over Amerikaanse luchtaanvallen afgelopen weekend. De Amerikaanse ambassadeur en zijn stafpersoneel in Irak zijn geëvacueerd.

De demonstranten zongen 'dood aan Amerika' terwijl ze door controleposten liepen naar de groene zone, een streng beveiligd stadsdeel van Bagdad.

Ze verbrandden Amerikaanse vlaggen en droegen posters waarin ze oproepen de ambassade te sluiten. Toen Iraakse veiligheidstroepen de demonstranten wilden tegenhouden, trokken ze beveiligingscamera's van de muur.

Aanleiding van het protest zijn recente luchtaanvallen. Amerikaanse troepen voerden die zondag uit tegen de sjiitische Kataib Hezbollah-militie in Irak en Syrië. Daarbij kwamen zeker 25 militieleden om, 55 leden raakten gewond.

De aanvallen kwamen kort nadat de VS een onderzoek waren begonnen naar betrokkenheid van de milities bij een raketaanval op een basis in Irak. Daarbij kwam een Amerikaanse burgercontractant om en raakten diverse anderen gewond.

Reactie president Donald Trump

De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat Iran de aanval op de Amerikaanse ambassade in Irak "orkestreerde" en houdt het land daarvoor verantwoordelijk.

"Iran heeft een Amerikaanse aannemer vermoord en velen verwond. We hebben krachtig gereageerd en zullen dat altijd blijven doen. Nu orkestreert Iran een aanval op de Amerikaanse ambassade in Irak. Ze zullen volledig verantwoordelijk worden gehouden. Bovendien verwachten we dat Irak zijn troepen zal gebruiken om de ambassade te beschermen", zei hij in een tweet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerikaanse vergeldingsaanvallen in Irak, Syrië en Somalië

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore