Mislukte grap

Amerikaanse gevangenisbewaarders in opleiding ontslagen om nazi-groet

31 december 2019 06:45 Aangepast: 31 december 2019 08:48
Beeld © AFP

Dertig gevangenisbewaarders in opleiding in de Amerikaanse staat West-Virginia dachten een leuke grap te maken toen ze een nazigroet brachten voor een foto. Gouverneur Jim Justice kon er niet om lachen. Hij heeft bekendgemaakt dat alle dertig worden ontslagen.

Het zou om een grap over hun opleider gaan, tijdens de groet riepen ze haar naam. Maar Gouverneur Justice vond het verre van leuk. "Ik zal dit soort gedrag nooit accepteren, in welke overheidsorganisatie onder mijn hoede dan ook", zei hij.

De opleider zag er zelf geen kwaad in. "Er staan mensen van verschillende afkomst en met verschillende huidskleuren op de foto en ze doen allemaal hetzelfde", zou ze tegen een medewerker van de gevangenis hebben gezegd. "Ze doen dat omdat ik hard ben, net als Hitler."

Antisemitisme

De foto verscheen begin deze maand in Amerikaanse media, waarna de gevangenisbewaarders werden geschorst. Uit onderzoek blijkt dat de actie van de studenten voortkwam uit onwetendheid, maar ze zijn alsnog ontslagen vanwege de geleden imagoschade.

De aankondiging van Justie valt samen met toenemende bezorgdheid over antisemitische incidenten in de Verenigde Staten. Zo verwondde afgelopen weekeinde een machete-zwaaiende indringer in New York vijf mensen tijdens een Hanukkah-viering.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore