Australische bosbrandcrisis

Duizenden mensen ingeklemd op strand door Australische bosbranden, zeker 12 doden

31 december 2019 05:26 Aangepast: 31 december 2019 09:13
De bosbranden in Australië. Beeld © AFP

Zeker 4000 mensen zitten vast op een strand in de stad Mallacoota in de Australische staat Victoria omdat ze omringd zijn door oprukkende bosbranden. Ze waren gewaarschuwd onmiddellijk naar zee te gaan zodra brandweerwagens hun sirenes lieten afgaan.

Er was de afgelopen dagen geen evacuatiebevel voor Mallacoota afgekondigd omdat de wegen niet meer veilig waren door de branden.

"De wegen kronkelen door dicht beboste gebieden met hoge bomen en gevaarlijke begroeiing. Het laatste dat we willen is dat mensen geïsoleerd raken op wegen", vertelde een brandweerman tegen Australische omroep Nine News.

Dichte rookwolken

Angstaanjagende beelden uit de stad tonen oranje gekleurde dichte rookwolken die het daglicht volledig verduisteren. Veel gebouwen in de stad staan in de brand.

De samengedromde inwoners en toeristen in de populaire vakantiebestemming zijn gewaarschuwd om in het water te springen zodra het vuur te dichtbij komt, melden inwoners op Twitter.

Noodsituatie

Batemans Bay in het zuidoosten van New South Wales is ook omringd door bosbranden. In New South Wales zijn zeker twee mensen omgekomen. De autoriteiten hebben er een noodsituatie afgekondigd. "De dag is nacht geworden", twitterde een News Nine verslaggever die ter plekke was.

In een video op Facebook treurde een inwoner over hoe haar stad in vlammen opging. "We hebben tot het einde gevochten. Zo bedroefd om te zien hoe ons oude mooie leven en tranen in rook opgaan, maar we leven", zei Lorena Grandos.

Zeven mensen vermist

Vele duizenden mensen in de staten Victoria, New South Wales en South Australia zijn geëvacueerd naar veiliger gebieden. Zeker zeven mensen worden vermist en in meerdere gebieden zijn noodwaarschuwingen uitgegeven.

Tenminste twaalf mensen zijn om het leven gekomen door de hevige bosbranden, die al sinds november woeden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Australië wil dat 30.000 mensen direct vertrekken om bosbranden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore