Sixy Sudoku

Puzzelontwerper Peter bemachtigt als eerste Nederlander een plekje in The New York Times

04 januari 2020 08:16 Aangepast: 04 januari 2020 15:21
Peter Ritmeester met zijn Sixy Sudoku Beeld © RTL Nieuws

Het is Peter Ritmeester (58) gelukt: hij is de eerste Nederlander van wie puzzels worden gepubliceerd in The New York Times. Zijn creaties bevallen zo goed dat ze ook opgenomen zijn in het befaamde Puzzlemania, een speciale decemberbijlage.

Peter publiceerde afgelopen jaar al meerdere keren een door hem verzonnen Sixy Sudoku in The New York Times. Amerikaanse puzzelfans vinden ze zo leuk dat de puzzel ook in de decemberbijlage Puzzlemania werd opgenomen, een speciale bijlage van de The New York Times met puzzels voor de échte fans. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Luuk legt puzzel van 42.000 stukjes: 'Vier uur per dag bezig'

De nieuwe Sixy Sudoku is 6x6 in plaats van 9x9 en bevat gekleurde vlakjes. In deze extra laag moeten ook de cijfers 1 tot en met 6 staan. "Door deze extra logische oplossingslaag is de puzzel veel interessanter", zegt Peter. "Terwijl de puzzel minder tijd kost."

"Dat ik iets uitgevonden heb dat over de hele wereld wordt gespeeld, is echt zo leuk. Daar ben ik heel trots op."

Peter heeft voor ons ook een Sixy Sudoku gemaakt:

Hier kun je de speciale RTL Nieuws-puzzel downloaden

10 miljoen boeken

Al 25 jaar is Peter volop aan het puzzelen. Van jongs af aan was hij bezig met raadsels. Tegenwoordig verschijnen de Sudoku's van Peter dagelijks in NRC. Maar ook andere binnen- én buitenlandse media publiceren zijn puzzels. In de Verenigde Staten zijn zelfs meer dan 10 miljoen boeken met zijn puzzels verkocht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moeilijkste puzzel van het jaar is er nu ook voor scholieren

Ook werkt Peter samen met de stichting Samen Puzzelen, die ouderen leert om met elkaar te puzzelen. "Zeventigplussers hebben het soms moeilijker in het leven. Dan is puzzelen even een positief momentje van de dag", zegt Peter.

Boze buitenwereld

Puzzels oplossen is leuk, maar het ontwerpen van puzzels is volgens hem nog veel leuker. "Ik ben niet alleen van de sudoku's, ik maak ook graag puzzels en cryptogrammen", zegt de puzzelmaker. Zelf puzzelen doet hij alleen voor het plezier. "De AIVD-puzzel bijvoorbeeld doe ik niet aan, die is onoplosbaar." 

"Als je puzzelt, is de boze buitenwereld even weg. Het is een prettige afleiding." Volgens Peter vinden mensen het heel bevredigend om lege vakjes in te vullen met een pen. "Als je hem goed hebt ingevuld, krijg je een positief gevoel. Je voelt je goed en slim."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore