Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Gentechnologie

Chinese genendokter die tweeling hiv-resistent maakte moet 3 jaar de cel in

30 december 2019 07:39 Aangepast: 30 december 2019 09:31
He Jiankui op een congres (archieffoto). Beeld © EPA

De Chinese wetenschapper He Jiankui, die genen van baby's aanpaste om ze resistent te maken tegen hiv, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar.

Dat meldt het Chinese staatsmedium Xinhua. Jiankui maakte in november 2018 bekend dat hij een gentechnologie genaamd CRISPR-Cas9 had gebruikt om de genen van embryo's van een tweeling aan te passen.

Onder huisarrest

De bekendmaking van He zorgde voor verontwaardiging en afkeuring in de hele wereld. Hij werd kort hierna onder huisarrest geplaatst en ontslagen door zijn werkgever, de universiteit in Shenzhen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wetenschapper claimt geboorte genetisch gemanipuleerde baby's, China wil onderzoek

Chinese autoriteiten lieten in 2018 al weten dat He alleen en op eigen initiatief heeft gehandeld en dat hij zijn eigen financiering regelde. Ook zou hij meerdere richtlijnen hebben overtreden.

Trots op het onderzoek

In november vorig jaar zei de Chinese wetenschapper dat hij trots was op het onderzoek, dat er volgens hem toe heeft geleid dat een tweeling resistent is geworden tegen hiv. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hiv-resistente 'genbaby's' omstreden: 'Risico niet te overzien'

Lulu en Nana, een tweeling, zouden de eerste genetisch gemodificeerde baby's ter wereld zijn. He Jiankui verdedigde zich op het congres tegen de kritiek van vakgenoten, die hem verwijten daarmee onaanvaardbare risico's te nemen. Hij zegt dat hij daarover de afgelopen drie jaar wel degelijk heeft gediscussieerd met collega-wetenschappers.

'Risico's niet te overzien'

Als de claim waar is, dat twee baby's resistent zijn gemaakt tegen HIV, dan is dat een 'ongelooflijk grote stap', zei klinisch embryoloog Sebastiaan Mastenbroek eerder tegen RTL Nieuws.

Mastenbroek, onderzoeker in het AMC, noemde het onderzoek dubieus. "Als bij embryo's een aanpassing wordt doorgegeven aan het nageslacht, pas je mogelijk de hele soort aan. Dat is omstreden."

Kinderen resistent maken tegen infectie met hiv is volgens Mastenbroek 'heel dubieus en prematuur'. Het doel lijkt niet gerechtvaardigd, zegt hij. "Er zijn ook andere manieren om hiv te voorkomen." Zoals condoomgebruik.

Het zou logischer zijn, vindt hij, om te beginnen 'met het repareren van genen die een ernstige ziekte veroorzaken'. Voor je het weet, loop je te morrelen aan het IQ van een embryo. "Dat moeten we niet willen."

Slaande ruzie om patent CRISPR

Ooit nemen ze waarschijnlijk samen de Nobelprijs voor Biologie in ontvangst. Maar in 2016 hadden de bedenkers van CRISPR nog slaande ruzie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore