Zeker 29 doden

Amerikaanse vergeldingsaanvallen in Irak, Syrië en Somalië

30 december 2019 05:34 Aangepast: 30 december 2019 05:41
De Amerikaanse ministers Pompeo en Esper (links) tijdens de persconferentie over de vergeldingsaanval Beeld © Nicholas Kamm / AFP

Bij Amerikaanse luchtaanvallen in Irak, Syrië en Somalië zijn zeker 29 doden gevallen, tenminste 55 raakten gewond. De aanvallen waren gericht tegen de sjiitische militie Kataib Hezbollah en de terroristische organisatie Al-Shabaab.

De bombardementen door F-15-straaljagers komen kort na een raketaanval op een basis in Irak afgelopen vrijdag en een terroristische aanval in de Somalische hoofdstad Mogadishu eergisteren.

Bij de raketaanval op de basis in Irak kwam een Amerikaan om het leven en raakten verscheidene mensen gewond. Volgens de Verenigde Staten was Kataib Hezbollah verantwoordelijk. Bij de terroristische aanval in Mogadishu kwamen zeker 79 mensen om het leven.

'Gevaarlijke escalatie'

De Amerikaanse minister Esper van Defensie noemde de vergeldingsbombardementen een succes. Hij sluit verdere aanvallen niet uit.

De Iraakse premier Mahdi noemt de Amerikaanse aanvallen een 'gevaarlijke escalatie die de veiligheid van Irak en de regio bedreigt'. Ze zijn een schending van de Iraakse soevereiniteit, zei hij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore