Verregaande staat van ontbinding

Noord-Koreaans spookschip met vijf lichamen aangespoeld in Japan

30 december 2019 04:06 Aangepast: 30 december 2019 05:38
Koreaanse letters zijn net aan zichtbaar op het aangespoelde scheepswrak. Beeld © Sado Goast Guard Office

Een Japanse politieagent heeft een houten scheepswrak aangetroffen op het eiland Sado met lichaamsdelen in verregaande staat van ontbinding. Volgens de Japanse kustwacht lijkt het om vijf lichamen te gaan, waaronder tenminste drie mannen.

Omdat er letters in het Koreaanse alfabet op het wrak staan, gaat de kustwacht er van uit dat het om Noord-Koreanen gaat.

Elke winter spoelen er vele Noord-Koreaanse vissersboten aan in Japan die door zeestromingen en de sterke noordwestelijke wind uit de koers zijn gedreven. Soms heeft de bemanning de ramp overleefd, maar vaker worden enkel hun overblijfselen gevonden.

Illegale visserij

Talloze Noord-Koreaanse vissersboten vissen illegaal op inktvis in de exclusieve economische zone van Japan. Vorig jaar gaven Japanse patrouilleschepen in de regio meer dan 5.000 waarschuwingen aan Noord-Koreaanse vissersboten om het gebied te verlaten.

Eerder dit jaar vond er ook een botsing plaats tussen een Japanse patrouilleschip en een illegale Noord-Koreaanse vissersboot. De vissersboot zonk en de bemanning werd gered.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stropende Noord-Koreaanse vissersboot ramt Japans schip

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore