Einde noodtoestand

Noodmaatregelen tegen mazelen in Samoa werken: sterfgevallen nemen af

29 december 2019 13:57 Aangepast: 29 december 2019 14:01
Een man met zijn kind bij de dokter. Beeld © AFP

Samoa heeft na anderhalve maand de noodtoestand opgeheven die was afgekondigd vanwege een mazelenepidemie. De epidemie kostte aan zeker 81 mensen het leven.

In totaal raakten ruim 5600 mensen besmet in de eilandenstaat in de Stille Oceaan. Er wonen in totaal zo'n 200.000 inwoners. De meeste slachtoffers waren baby's en jonge kinderen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Al 70 doden door mazelen in Samoa, vooral kinderen onder 5

De uitbraak had grote gevolgen voor het openbaar leven in Samoa, gelegen ten oosten van Australië. Het besmettelijke virus kon daar snel om zich heen grijpen doordat de vaccinatiegraad in het land erg laag was. Slechts 30 procent van de inwoners was gevaccineerd.

Massale inenting

De VN stelde 2,6 miljoen dollar beschikbaar om de epidemie te lijf te gaan. Dat geld was bestemd voor vaccinaties en voor de zorg voor moeders en pasgeboren baby's die al waren besmet.

Dood en verderf door mazelen op Samoa

Ook moeder Elsie verloor haar dochter van 18 maanden als gevolg van de epidemie.

Rode vlaggen

Ook werd informatie gedeeld op het eiland over de ziekte en werd gezorgd voor schoon water en sanitair. En de overheid op Samoa vroeg ongevaccineerde families een rode vlag buiten hun huis te hangen. De maatregelen bleken in de loop van december effectief; het aantal sterfgevallen nam de afgelopen weken af.

De regering heeft inmiddels bekendgemaakt dat noodmaatregelen - zoals de sluiting van scholen - worden ingetrokken. De noodmaatregelen moesten verdere verspreiding van de ziekte voorkomen.

Rode vlag bij huizen ongevaccineerde gezinnen op Samoa

De premier gaf ook iedereen twee dagen vrij, zodat iedereen thuis was om gevaccineerd te worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore