Aangehouden op Schiphol

Vrouw (28) en kind (4) door Turkije teruggestuurd naar Nederland

28 december 2019 22:15 Aangepast: 29 december 2019 09:07
Politie op de Atatürk-luchthaven in Istanbul (archieffoto). Beeld © EPA

Een 28-jarige Nederlandse vrouw en haar kind van 4 zijn door de Turkse regering op het vliegtuig naar Nederland gezet. Ze zijn gisteravond na aankomst op Schiphol aangehouden, meldt het Openbaar Ministerie.

Het kind is overgedragen aan de Raad voor de Kinderbescherming. De vrouw, afkomstig uit Gouda, was in december 2013 naar Syrië vertrokken en had zich 30 oktober gemeld bij het Nederlandse consulaat in Ankara. Ze wordt verdacht van deelname aan een terroristische organisatie.

Meer mensen teruggestuurd

Vorige maand is Turkije begonnen met de repatriëring van gevangengenomen militanten van de terreurbeweging IS naar hun land van herkomst. Volgens president Recep Tayyip Erdogan zitten er 1201 strijders van IS in Turkse gevangenissen. De afgelopen weken zijn onder meer Franse en Duitse strijders het land uitgezet.

Half november werden al twee IS-vrouwen teruggestuurd vanuit Turkije. Eén van de vrouwen heeft de Nederlandse nationaliteit, van de ander was de nationaliteit afgepakt. Ook de twee kinderen van de tweede vrouw waren naar Nederland gestuurd.

50 Nederlanders

Volgens cijfers van de Nederlandse Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) ging het eind juni om twintig volwassenen en dertig kinderen met de Nederlandse nationaliteit die in Turkije vastzitten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Turkije begint met terugsturen IS-terroristen

De Nederlandse regering heeft zich in het verleden bereid getoond om mensen terug te nemen die door Turkije zijn uitgezet. "Er wordt geregeld geschrokken gereageerd", zegt Midden-Oostencorrespondent Olaf Koens, "maar het gebeurt gewoon in overleg met de Nederlandse autoriteiten. Vanuit Turkije worden ze begeleid door Nederlandse marechaussee, waaraan ze op het Turkse vliegveld worden overgedragen."

Wel is er discussie in de coalitie over het actief terughalen van IS'ers uit Syrië. CDA en VVD willen vasthouden aan het bestaande kabinetsbeleid: niemand terughalen.

Chaos in Noord-Syrië

D66 en de ChristenUnie denken dat Syriëgangers in de ontstane chaos in Noord-Syrië weleens ongecontroleerd hun weg naar Nederland zouden kunnen vinden. Voor het kabinet was dat geen aanleiding om het standpunt te herzien.

Nederlandse Syriëgangers op weg naar Schiphol

Correspondent Olaf Koens was vorig jaar bij de terugkeer van Reda N. uit Leiden en Oussama A. uit Utrecht. In Turkije waren ze veroordeeld voor deelname aan een terroristische organisatie.

Terugblik: het nieuws van de jaren 10

In onze decenniumserie 'Waar was jij?' kijken we terug op de grootste nieuwsgebeurtenissen sinds 2010. Je vindt onze verhalen en video's op deze pagina.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore