'Generatieconflict'

Duits kinderkoor in opspraak na 'respectloos' liedje over klimaat

28 december 2019 17:04 Aangepast: 29 december 2019 09:30
Het Duitse kinderkoor dat oma uitmaakt voor een 'oude milieuzeug'. Beeld © YouTube

Een Duitse omroep heeft een video met een satirisch klimaatliedje van internet gehaald nadat daar grote ophef over was ontstaan. Een kinderkoor zong een liedje met onder meer de tekst "Mijn oma is een oude milieuzeug." Dat leidde tot boze reacties.

De kinderen zongen onder meer hoe oma rondrijdt op een brandstofslurpende motor en graag goedkoop vlees koopt (video: zie onder). "Mijn oma rijdt met haar SUV naar de dokter. Ze overrijdt daarbij twee ouderen met rollators", luidt één van de coupletten. Aan het eind van het filmpje is een uitspraak te horen van klimaatactivist Greta Thunberg, die zegt: "Jullie komen hier niet mee weg."

Kwetsend

Het nummer komt de zender WDR 2 op veel kritiek te staan. Minister-president Armin Laschet van de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen vindt het nummer respectloos tegenover ouderen. Ook noemt hij het onacceptabel dat kinderen zo tegenover ouderen worden opgezet.

De omroep zegt te betreuren dat een deel van het publiek de video als kwetsend heeft ervaren. Het zou de bedoeling zijn geweest het generatieconflict over klimaatverandering satirisch te benaderen.

Terugblik: het nieuws van de jaren 10

In onze decenniumserie 'Waar was jij?' kijken we terug op de grootste nieuwsgebeurtenissen sinds 2010. Je vindt onze verhalen en video's op deze pagina.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore