'Superwapens'

Rusland neemt eerste hypersonische raket in gebruik

27 december 2019 21:52 Aangepast: 27 december 2019 22:04
President Poetin en enkele hoge militairen volgen een test van de raket in het controlecentrum Beeld © EPA

De eerste van een reeks mysterieuze Russische 'superwapens' is vandaag in gebruik genomen. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie bekendgemaakt.

De mysterieuze hypersonische superwapens werden begin vorig jaar gepresenteerd door president Poetin. In zijn jaarlijkse toespraak verraste hij de wereld door een heel arsenaal aan nieuw wapentuig te presenteren: met name de met kernkoppen uitgeruste langeafstandsraketten, die zo snel gaan dat ze niet te onderscheppen zouden zijn, vielen op.

In een bijzonder oorlogszuchtige beleidstoespraak vorig jaar sprak Poetin onder meer over de nieuwe wapens In een bijzonder oorlogszuchtige beleidstoespraak vorig jaar sprak Poetin onder meer over de nieuwe wapens

Avangard

En daarvan zou nu de eerste in gebruik zijn genomen. Het raketsysteem wordt Avangard genoemd. Volgens Poetin zijn daarmee de kaarten op het wereldtoneel opnieuw geschud. "Vanaf vandaag is er een unieke situatie in onze geschiedenis. Andere landen proberen nu ons bij te benen", zei de president. 

Vorig jaar zei hij al dat de inslag van deze nieuwe raketten te vergelijken zou zijn met 'de inslag van een meteoriet'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Russisch antwoord op antiraketsystemen VS: niet te onderscheppen raketten

Afweer nutteloos

Deze nieuwe generatie raketten is uniek omdat de projectielen relatief laag blijven en ook steeds van koers kunnen veranderen. De tot nu toe bekende intercontinentale raketten gaan veel hoger de lucht in, keren dan om en komen in een soort vrije val op hun doel terecht.

De raketafweersystemen die hiertegen zijn bedacht, zijn nutteloos tegen de Avangard, die niet hoger komt dan zo'n honderd kilometer en bovendien niet in een rechte lijn op zijn doel afgaat.  

Twijfel

Er zijn westerse defensieanalisten die twijfelen aan de Russische claims. Ook vandaag werden bij de bekendmaking geen controleerbare details vermeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Russische tv toont trots video van supersnelle raket

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore