Ga naar de inhoud
Handlangers

FBI onderzoekt Ghislaine Maxwell, de vriendin van Jeffrey Epstein

Jeffrey Epstein en Ghislaine Maxwell Beeld © Getty Images

De Amerikaanse inlichtingendienst FBI is een onderzoek gestart waar ook Ghislaine Maxwell onder valt. Zij was tientallen jaren een vertrouweling van Jeffrey Epstein. De Amerikaan overleed dit jaar in de gevangenis in afwachting van een omvangrijke zaak rond seksueel misbruik.

Twee medewerkers van justitie die bekend zijn met het onderzoek naar Epstein en diens handlangers zouden dat bevestigen, schrijft The Guardian. De FBI zelf weigert commentaar te geven. De Engelse prins Andrew zou niet onder het onderzoek vallen.

'Seksslavin'
Lees ook:
'Seksslavin' van Epstein roept Britse prins Andrew op uit te komen over misbruikschandaal

Nadat Epstein op 66-jarige leeftijd in zijn cel overleed, lijkt zijn Britse vermeende handlangster van de aardbodem verdwenen. De Engelse tabloid The Sun schreef in november dat de FBI precies wist waar Maxwell was en haar in de gaten hield. Maar concreet werd haar verblijfplaats tot nu toe niet.

De inlichtingendienst richt zich waarschijnlijk nu eerst op de mensen die Epstein geholpen zouden hebben. Daar valt prins Andrew volgens de twee bronnen niet onder. Zij sluiten volgens The Guardian niet uit dat hij in een later stadium alsnog onderzocht wordt.

Veroordeling

De 58-jarige Maxwell wordt gezien als een van de mensen die er voor zorgde dat de Amerikaanse belegger tientallen jaren zijn gang kon gaan. Epstein werd in 2008 al eens veroordeeld, maar sloot toen een deal met de toenmalige aanklager Alexander Acosta en kwam er met een lage straf vanaf.

Minister
Lees ook:
Minister VS stapt op na deal met aangeklaagde miljardair Epstein

Epstein verklaarde toen schuldig te zijn aan seksueel misbruik van een minderjarig meisje. De deal kostte eerder dit jaar Acosta de kop. Na een storm van kritiek legde hij zijn ministerspost in het kabinet van president Donald Trump neer.

Groten der aarde

Ghislaine Maxwell is de dochter van mediamagnaat Robert Maxwell. Hij verdronk in 1991 toen hij van zijn jacht in zee viel. Na de dood van haar vader verhuisde ze naar New York, waar ze een graag geziene gast werd op feestjes.

Zo leerde ze Epstein kennen, met wie ze na een korte relatie goed bevriend bleef. Ze werd vaak gezien met de groten der aarde. Mick Jagger, Donald en Ivana Trump, Naomi Campbell, Elon Musk en Bill en Hilary Clinton: Ghislaine Maxwell leek ze allemaal goed te kennen.

Virginia Roberts: 'Ik moest prins Andrew tevreden houden'

01:52
De Amerikaanse beschuldigt de Britse prins Andrew van verkrachting. Hij zou haar in 2001, op haar 17e seksueel hebben misbruikt.
Trump
Lees ook:
Trump en Clinton nemen afstand van aangeklaagde Epstein