Brexit

Von der Leyen: 'Te weinig tijd voor handelsdeal met Britten'

27 december 2019 09:23 Aangepast: 27 december 2019 11:29
Ursula von der Leyen. Beeld © EPA

Nog voor de nieuwe fase van brexitonderhandelingen goed en wel van start is gedaan, zet voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie er al druk op. Ze twijfelt of er genoeg tijd is om een handelsdeal te sluiten tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk.

Dat zegt Von der Leyen in een interview met de Franse krant Les Echos. Op de vraag of het mogelijk is om een akkoord te bereiken voor eind 2020, geeft Von der Leyen aan dat het niet alleen gaat om het onderhandelen over een vrijhandelsakkoord, maar dat er nog veel andere zaken spelen. "Ik maak me grote zorgen over de beperkte tijd die we hebben", zegt ze.

Volgens planning verlaten de Britten eind januari 2020 de Europese Unie. Dan moet meteen een overgangsperiode van start gaan, waarin de huidige situatie tot eind 2020 gehandhaafd blijft. In die periode moet er onderhandeld worden over de toekomstige relatie tussen de EU en het VK. 

De overgangsperiode kan desgewenst met twee jaar verlengd worden, maar de Britse premier Johnson wil koste wat het kost eind 2020 klaar zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boris Johnson haalt eerdere compromissen nu uit brexitwet

Langere overgangsperiode? 

De Commissievoorzitter zegt dat beide kanten zich 'serieus moeten afvragen' of alle onderhandelingen mogelijk zijn in zo'n kort tijdsbestek. Andere handelsakkoorden duurden jaren om uit te onderhandelen. Volgens Von Der Leyen moet er halverwege het jaar overwogen worden om de overgangsperiode te verlengen.

Volgens Von der Leyen moeten de Britten alle gedeelde waarden en principes accepteren om weer te kunnen toetreden tot en profiteren van de Europese interne markt. Daarbij moeten de Britten dezelfde productiestandaarden hanteren, net als nu.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore