'Diep gekwetst'

Timmermans schrijft liefdesbrief aan Britten: 'Jullie hebben mijn hart gebroken'

26 december 2019 09:25 Aangepast: 26 december 2019 10:46
De Britten zijn minder uniek dan ze denken, zo schrijft Timmermans onder meer. Beeld © EPA

Frans Timmermans voelde zich 'diep gekwetst' toen de Britten besloten om te vertrekken uit de EU, maar laat direct weten dat zij altijd welkom zijn om weer terug te keren naar de Europese 'familie'. Dat schrijft de Eurocommissaris in een heuse liefdesbrief aan het Britse volk.

"Jullie hebben besloten om te vertrekken. Het breekt mijn hart, maar ik respecteer die beslissing", schrijft Timmermans in de brief die is gepubliceerd in de Britse krant The Guardian. Daarin blikt hij terug op zijn tijd als 12-jarig jongetje op de Britse school in Rome.

'Minder uniek dan je denkt'

Sindsdien heeft Timmermans de Brit goed leren kennen, zo schrijft hij. "Ik ken je sterke en zwakke punten. Ik weet dat je gul kunt zijn, maar ook gierig. Ik weet dat je gelooft dat je uniek en anders bent. En natuurlijk ben je dat op veel manieren, maar misschien minder dan je denkt."

Uiteraard is er ook afkeuring te bespeuren in de liefdesbrief van de politicus. Het besluit van het Verenigd Koninkrijk om de EU te verlaten, heeft volgens hem 'zoveel onnodige schade aan u, en aan ons allemaal, toegebracht'. Ook vreest hij dat er de komende tijd meer schade zal volgen.

Altijd welkom

Tegelijkertijd speelt hij in op het sentiment dat onder veel remainers nog altijd leeft: dat het besluit indruist tegen de wens van een groot deel van het volk en dat het vertrek niet onomkeerbaar is.

"Eerlijk gezegd voelde ik me diep gekwetst toen je besloot te vertrekken", besluit Timmermans. "Drie jaar later ben ik gewoon verdrietig dat een familielid onze banden wil verbreken. Maar tegelijkertijd vind ik troost in de gedachte dat familiebanden nooit echt kunnen worden verbroken. We gaan niet weg en je bent altijd welkom om terug te komen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore