Kernramp

Voor het eerst in 33 jaar weer kerstboom in spookstad Pripjat

26 december 2019 06:58 Aangepast: 26 december 2019 07:35
Beeld © AFP

Ruim dertig jaar na de kernramp staat er weer een kerstboom in de Oekraïens spookstad Pripjat, vlak bij kerncentrale Tsjernobyl. De boom staat op een plein in het midden van de stad en is daar neergezet door oud-inwoners.

In plaats van kerstballen hebben de initiatiefnemers herinneringen aan vroeger opgehangen, zoals bijvoorbeeld zwart-witfoto's van Pripjat voor de kernramp.

Straling of niet: Tsjernobyl trekt hordes toeristen

Tsjernobyl is een vrij bizarre vakantie-bestemming zou je zeggen, maar toch ineens razend populair.

Onbewoonbaar

Door het ongeluk op 26 april 1986, in toen nog de Sovjet-Unie, kwam zo veel radioactieve straling vrij dat een groot gebied in Wit-Rusland, Rusland en Oekraïne onbewoonbaar werd. Pripjat is tegenwoordig een Oekraïens plaatsje nabij de grens met Wit-Rusland. Aan beide zijden van de grens leven nauwelijks nog mensen. Veel dorpen zijn spookplaatsen geworden, waar gidsen nieuwsgierige ramptoeristen rondleiden

Het vierde blok van de atoomcentrale explodeerde tijdens een test. De gevolgen van de zogenoemde meltdown waren desastreus. Door de brand die uitbrak kwam een radioactieve rookwolk in de atmosfeer terecht. 31 mensen kwamen direct om het leven, maar tot op de dag van vandaag is onbekend hoeveel mensen indirect door de straling stierven. Schattingen lopen op tot 200.000

Pas na 24 uur kwam een grootscheepse evacuatie op gang en werden 135.000 mensen in een gebied van 30 kilometer rond de reactor weggevoerd. Ondertussen blies een krachtige zuidoostelijke wind de radioactieve wolk Europa in, richting Scandinavië. Zweden maakte als eerste melding van de ramp achter het IJzeren Gordijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore