Urbi et Orbi

Paus neemt het in kerstrede op voor vluchtelingen en migranten

25 december 2019 13:52 Aangepast: 25 december 2019 13:55
De paus groet belangstellenden op het Sint-Pietersplein in Rome Beeld © AFP

Paus Franciscus heeft het in zijn traditionele zegen Urbi et Orbi ('Voor de stad en de wereld') opgenomen voor vluchtelingen en migranten.

Hij wijdde een deel van zijn toespraak aan hun benarde situatie. "Het is onrecht dat hen woestijnen en zeeën laat oversteken die begraafplaatsen worden. Het is onrecht dat hen dwingt om onuitsprekelijke vormen van misbruik, elke vorm van slavernij en marteling in onmenselijke detentiekampen te doorstaan," zei Franciscus.

Oproep tot vrede

De 83-jarige Franciscus deed een oproep tot vrede in Syrië, Libanon, Jemen, Irak, Venezuela, Oekraïne en verschillende Afrikaanse landen.

Hij drong erop aan het licht van Kerstmis te laten doordringen in de 'duisternis van het menselijk hart', die leidt tot religieuze vervolging, sociaal onrecht, gewapende conflicten en angst voor migranten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Paus schaft geheimhouding af rond zaken kindermisbruik

Duisternis in menselijke harten

De rode draad in zijn toespraak tot tienduizenden mensen op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad en miljoenen kijkers en luisteraars over de hele wereld was dat verandering begint in de harten van individuen. "Er is duisternis in menselijke harten, maar het licht van Christus is nog groter," zei Franciscus op de zevende Kerstmis van zijn pontificaat.

Franciscus wees op de vervolging van christenen door militante groepen in Burkina Faso, Mali, Niger en Nigeria, en vroeg God om degenen te troosten die voor hun geloof lijden. 

Op 1 december werden minstens veertien mensen doodgeschoten bij een aanslag op een kerk in het oosten van Burkina Faso, waar een islamitische opstand etnische en religieuze spanningen aanwakkert.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Non tegen paus over seksueel misbruik: 'Deze storm gaat niet liggen'

Onrecht corrigeren

Hoewel er veel grote problemen in de wereld zijn, hoeven mensen niet ver te kijken om onrecht te corrigeren, benadrukte de paus.

Ze zouden een verschil kunnen maken in hun eigen gemeenschap als een begin van genezing van alle 'lijdende leden van onze menselijke familie'.

Paus wil plegers van misbruik binnen de kerk hard straffen

Eerder dit jaar was er een bijeenkomst van bisschoppen en kerkelijk leiders in Rome waar een plan van aanpak werd besproken om misbruik in de katholieke kerk tegen te gaan. Slachtoffers zijn niet tevreden met het resultaat van de conferentie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore