Gedwongen arbeid

Brits meisje (6) ontdekt noodkreet Chinese gevangenen op kerstkaart

22 december 2019 20:51 Aangepast: 23 december 2019 06:36
Het meisje dat de postkaart met de boodschap vond.

De Britse supermarktketen Tesco heeft een reeks kerstkaarten uit de verkoop gehaald na een ontdekking van een 6-jarig meisje. Het meisje was kerstkaarten aan het schrijven, toen bleek dat er op een postkaart al een handgeschreven bericht stond.

De afzender bleken gevangenen in China. Ze schrijven dat ze buitenlandse gevangenen zijn in Shanghai en dat ze tegen hun wil in een fabriek moeten werken. Ze vragen om een mensenrechten-organisatie en een specifieke journalist, Peter Humphrey, in te lichten.

De tekst op de postkaart. De tekst op de postkaart.

De vader van het 6-jarige meisje uit Londen schakelde supermarktketen Tesco in. Die reageren geschrokken. "We zijn geschokt", zegt een woordvoerder van Tesco. "We stoppen met de fabriek en stellen direct een onderzoek in."

Controle leveranciers

De supermarktketen benadrukt dat leveranciers regelmatig gecheckt worden. "De fabriek is vorige maand nog gecontroleerd", zegt de woordvoerder. "Er is toen geen enkel bewijs gevonden dat deze de regels overtreedt. Maar als de leverancier dat wel doet, zullen we deze onmiddellijk en permanent van de lijst schrappen."

Tesco doneert jaarlijks een bedrag van circa 350.000 euro, dat verdiend is met de verkoop van de kaarten, aan verschillende Britse liefdadigheidsinstellingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De Oeigoeren, een volk in een open gevangenis

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore