Niet voor het eerst

Braziliaanse president in opspraak: 'Je hebt een homoseksueel gezicht'

21 december 2019 18:37 Aangepast: 21 december 2019 18:42
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro (rechts) en zijn zoon Flavio (links). Beeld © AFP

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro staat ter discussie om een homofobe opmerking tegen een journalist. Die stelde kritische vragen over de zoon van Bolsonaro die verdacht wordt van corruptie en witwassen.

Op videobeelden is te zien hoe Jair Bolsonaro boos reageert op de vragen over zijn zoon. "Jouw gezicht lijkt op dat van een homo", foetert Bolsonaro tegen de journalist van de krant O Globo. "Maar ik zeg niet dat je ook echt een homoseksueel bent", vervolgt hij terwijl omstanders lacherig reageren.

Bolsonaro's zoon Flavio is onderwerp van een corruptie-onderzoek. Zo zou hij geld hebben witgewassen via een chocoladewinkel die hij mede beheert. En hij zou overheidsgeld in eigen zak hebben gestoken als volksvertegenwoordiger van een Braziliaanse deelstaat door niet-bestaande medewerkers in te huren.

Auto-ongeluk

Bolsonaro vindt de vragen over deze zaak onderdeel van een hetze tegen hem. Het is niet de eerste keer dat de president van Brazilië in opspraak komt met homofobe uitspraken. Als federaal congreslid zei hij in 2011 in een interview: "Ik heb liever dat mijn zoon omkomt in een auto-ongeluk dan dat hij thuiskomt met een man."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

DiCaprio weerspreekt beschuldigingen Bolsonaro over branden Amazone

Opvallend is dat het Braziliaanse hooggerechtshof begin dit jaar homofobie nog strafbaar maakte. Door dat oordeel kan homofobie dezelfde veroordeling krijgen als racisme en celstraffen van enkele jaren uitgedeeld worden. Jair Bolsonaro zei daarover dat het hooggerechtshof met de beslissing zijn 'boekje te buiten ging'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore