Ga naar de inhoud
Beroemde kathedraal in Parijs

Voor het eerst in twee eeuwen geen kerst in Notre-Dame

De torenspits van de Notre-Dame vlak voor het instorten. Beeld © AFP

Verdriet voor de gelovigen in Parijs. Vanwege de brand in de Notre-Dame, afgelopen april, wordt er voor het eerst in honderden jaren geen kerstnachtmis gevierd in de beroemde kathedraal. "Dat is niet meer gebeurd sinds de Franse Revolutie."

Zelfs tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen Parijs bezet was door de nazi's, werd er kerst gevierd in het historische bouwwerk. "Dat was geen probleem", vertelt Patrick Chauvet, de aartspriester van de Notre-Dame tegen persbureau AP.

Ook de koorschool is noodgedwongen verhuisd. De 160 leden, in de leeftijd van zes tot dertig jaar oud, zongen in wisselende samenstelling bij de ongeveer duizend diensten per jaar in de Notre-Dame.

Dakloos

De kerstnachtmis was altijd een hoogtepunt, want dan waren ze allemaal samen. De 29-jarige zangeres Mathilde was vorig jaar ziek. "Ik dacht dat ik dit jaar weer zou gaan, zonder problemen." Maar de brand gooide roet in het eten.

Het koor is nu dakloos en zingt met kerst in verschillende kerken en zelfs in het Russische circus. "Het is belangrijk dat we blijven zingen en muziek blijven maken. Dat is wat ons samen brengt", aldus de zangeres.

Op 15 april sloegen de vlammen uit de Notre-Dame

01:57
Notre-Dame in de as: 'De vlammen sloegen uit de torenspits'

Een fase

De renovatie van de afgebrande kathedraal is begonnen en gaat volgens de Franse president Macron zeker vijf jaar duren. In de 855 jaar geschiedenis van de Notre-Dame 'is dat helemaal niks', zegt koorbaas Henri Chalet. Hij noemt het een fase.

Gelovigen die normaal naar de Notre-Dame kwamen, kunnen sinds september terecht in een nabijgelegen katholieke kerk. De Église Saint-Germain-l'Auxerrois, vlak bij het Louvre. Daar is komende dinsdag ook de kerstnachtmis.

Nederlandse
Parijs
Nederlandse klok komt ongeschonden uit brand Notre-Dame

Een wonder

In die kerk zijn wel wat voorwerpen uit de Notre-Dame te zien. Zo staat daar nu een levensgroot beeld van Maria en baby Jezus. Het stenen beeld uit de 14de eeuw overleefde de brand.

Een wonder volgens aartspriester Chauvet. "Het gewelf van de kathedraal is volledig ingestort. Overal lagen stenen, maar zij is gespaard gebleven."