Vrouwen profeet beledigd

Pakistaanse hoogleraar krijgt doodstraf om beledigen vrouwen profeet Mohammed

21 december 2019 12:44 Aangepast: 21 december 2019 13:46
Protest eerder dit jaar tegen de vrijlating van Asia Bibi, een christen beschuldigd van godslastering. Beeld © ANP

Een Pakistaanse hoogleraar is vandaag ter dood veroordeeld vanwege godslastering. De 33-jarige Junaid Hafeez zou in 2013 op sociale media beledigende opmerkingen over de vrouwen van de profeet Mohammed hebben gemaakt.

De advocaat van de universiteitsdocent noemde de veroordeling van de rechtbank in de stad Multan 'zeer ongelukkig' en gaat in hoger beroep.

Amnesty International noemt de veroordeling van de leraar een gerechtelijke dwaling. "De regering moet hem onmiddellijk vrijlaten en alle aanklachten tegen hem laten vallen", zegt Rabia Mehmood namens de mensenrechtenorganisatie.

Internationale commotie

De strafzaak rond Hafeez leidt nationaal en internationaal tot veel commotie. De hoogleraar, die al zes jaar in de cel zit, werd de afgelopen periode door meerdere advocaten bijgestaan. Een van hen werd in 2014 op zijn kantoor door twee mannen doodgeschoten omdat hij Hafeez verdedigde. De daders gingen op de vlucht. Ook zijn huidige advocaat kreeg al meerdere doodsbedreigingen. De rechtbank werd vandaag mede daarom streng beveiligd.

In Pakistan zitten naar verluidt zo'n veertig mensen in de dodencel omdat zij beschuldigd zijn van godslastering.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pakistaans hof verwerpt doodstraf 'godslasterlijke' christelijke vrouw

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore