Langwerpig en wit object

Piloot die ufo filmde doet na 15 jaar zijn verhaal: 'Het gedroeg zich grillig'

20 december 2019 19:54 Aangepast: 20 december 2019 20:13
De opname die piloot Chad Underwood in 2004 maakte van de ufo. Beeld © To The Stars Academy of Arts & Science

De Amerikaanse straaljagerpiloot Chad Underwood filmde in 2004 een vliegend langwerpig, wit object. Jarenlang zweeg hij erover in het openbaar, omdat hij niet geassocieerd wilde worden met mensen die het hebben over aliens. "Ik was gewoon de persoon die de video maakte."

Piloot Chad Underwood vertelt in het interview met New York Magazine over de ufo, die hij de 'Tic Tac' noemt vanwege de vorm. Het lijkt op het bekende snoepje.

De ufo-video van Underwood ging in 2017 de wereld over toen die openbaar werd gemaakt. Pas afgelopen september bevestigde de Amerikaanse marine de authenticiteit van de video.

Underwood is in 2004 piloot in het 'Black Aces'-squadron. Hij ziet de ufo tijdens een oefenmissie vanaf een vliegdekschip, de USS Nimitz, voor de kust van de Amerikaanse staat Californië.

Onmogelijk gedrag

"Wat mij het meest opviel, was hoe grillig het zich gedroeg", zegt Underwood. Met 'grillig' doelt hij op de vreemde veranderingen in hoogte en snelheid. Dat doet de ufo op een manier die piloot Underwood nog nooit heeft gezien.

Sterker nog, volgens hem vliegt de ufo op een manier die eigenlijk onmogelijk is volgens de bekende wetenschappelijke natuurwetten. "Het ging van een hoogte van ruim vijftien kilometer naar een hoogte van zo'n dertig meter in een paar seconden. En dat is eigenlijk onmogelijk."

Langwerpig en wit

Het mysterieuze object wordt eerst op de radar gespot. Dan vliegt het op meer dan acht kilometer hoogte met een snelheid van ruim 220 kilometer per uur. Dat is volgens de radaroperator te hoog in de lucht voor een zwerm vogels en te langzaam voor een normaal passagiersvliegtuig.

De commandant van het 'Black Aces'-squadron, David Fravor, ziet de ufo als eerste in de lucht. Hij omschrijft het als een langwerpig, wit object van ongeveer twaalf meter groot. En wat vreemd is: er zijn geen uitlaatgassen zichtbaar van motoren.

Miniatuurvoorbeeld
Buitenaards leven?

Amerikaanse marine erkent ufo's op archiefbeelden cockpit

Anderhalf uur daarna gaat Underwood de lucht in met zijn straaljager, een F/A-18 Super Hornet. Hij krijgt de opdracht om het mysterieuze object te zoeken en te volgen. Plotseling krijgt hij het op zijn radar. Hij filmt het met zijn zogenoemde FLIR, de infraroodcamera van de straaljager.

In de afgelopen jaren zijn er nog twee andere video's openbaar gemaakt met ufo’s. Die beelden zijn door Amerikaanse piloten gemaakt in 2015.

Chad Underwood wil vijftien jaar later niet speculeren of het buitenaards was. "Het is gewoon wat we een ufo noemen. Ik kon het niet identificeren. Het vloog en het was een object." En dat is precies waar ufo voor staat: unidentified flying object.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore