Ga naar de inhoud
Strengere wapenwet

Nieuw-Zeelanders leveren tienduizenden wapens in na aanslagen Christchurch

Politiefoto van ingeleverde wapens in Nieuw-Zeeland. Beeld © EPA

Inwoners van Nieuw-Zeeland hebben sinds de aanslagen in Christchurch ruim 50.000 verboden vuurwapens ingeleverd. Dat is ongeveer een derde van de geschatte hoeveelheid verboden vuurwapens in het land.

Vandaag komt een einde aan de terugkoopregeling voor verboden vuurwapens, die na de aanslagen op moskeeën in Christchurch werd ingesteld. Bij die aanslagen vielen in maart 51 doden. De verwachting is dat vandaag, op de laatste dag van de actie, nog zo'n 6000 wapens worden ingeleverd.

Twee derde niet

Critici zijn sceptisch over het succes van de actie. Belangenorganisatie voor wapenbezitters COLFO schat dat er voor de actie zo'n 170.000 verboden semi-automatische wapens in het land waren, waarvan dus ongeveer twee derde niet is ingeleverd.

Nieuw-Zeeland
Lees ook:
Nieuw-Zeeland verbiedt automatische wapens

Maar de minister van Politie, Stuart Nash, noemt de actie tegenover de krant NZHerald een succes. "We hebben meer dan 50.000 wapens uit onze samenleving gehaald. Dat is iets goeds." Wie na vandaag een automatisch of semi-automatisch wapen heeft, riskeert vijf jaar cel.

Vijf jaar cel

Nash erkent dat niet bekend is hoeveel wapens er precies in omloop zijn. "Maar mensen gaan deze verboden wapens echt niet houden als ze niet alleen riskeren dat ze hun vergunning verliezen, maar ook dat ze vijf jaar de gevangenis in moeten."

Held van Christchurch viel aanslagpleger aan: 'Ik wilde anderen redden'

02:55
Abdul Aziz had een ongewone reactie toen in zijn moskee een aanslag werd gepleegd. Hij werd boos op de dader, schold hem uit en ging hem zelfs te lijf. Volgens velen heeft hij zo levens gered en is hij nu een held. Hier vertelt hij zijn verhaal.