Historisch moment

Het is officieel: impeachment voor president Trump

19 december 2019 02:26 Aangepast: 19 december 2019 06:01
Trump reageert op de impeachment in Michigan. Beeld © AFP

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft gisteravond gestemd vóór impeachment van president Donald Trump. Hij is daarmee de derde Amerikaanse president ooit die officieel door het parlement is aangeklaagd.

Volgens correspondent Erik Mouthaan heeft zijn reputatie daardoor een flinke deuk opgelopen: "Voor eeuwig zal president Trump aangemerkt worden als een van slechts drie presidenten ooit die door het parlement zijn aangeklaagd."

Machtsmisbruik

De Democraten hadden de afzettingsprocedure gestart omdat ze de president verdenken van machtsmisbruik en het belemmeren van de rechtsgang.

De eerste aanklacht, over vermeend machtsmisbruik, werd goedgekeurd met 230 stemmen voor en 197 tegen. 

Belemmeren van rechtsgang

De tweede aanklacht, waar het Huis met 229 stemmen voor en 198 tegen mee akkoord ging, gaat over het tegenwerken van het onderzoek naar het machtsmisbruik van Trump.

Nu het parlement heeft ingestemd met de afzettingsprocedure, wordt er in de Senaat een rechtszaak gestart. Daarin wordt uiteindelijk bepaald of Trump schuldig is en wordt afgezet. 

'Afzettingsprocedure onvermijdelijk'

Trump zou zijn macht hebben misbruikt voor eigen politiek gewin. Dat zou hij hebben gedaan door de Oekraïense president Volodimir Zelenski onder druk te zetten om een onderzoek naar Trumps politieke rivaal Joe Biden in te stellen. Als pressiemiddel gebruikte Trump het achterhouden van militaire steun.

De voorzitter van het huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, noemde de afzettingsprocedure eerder vanavond al onvermijdelijk. "Als we nu niets doen, verwaarlozen we onze plicht. Het is triest dat de onbezonnen acties van de president afzetting nodig maken. Hij gaf ons geen keus."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump officieel aangeklaagd: hoe gaat het nu verder?

Ook lichtpunten voor Trump

Toch zijn er voor de president ook lichtpunten. "Geen enkele Republikein stemde in met de impeachment, de partij steunt zijn president en sluit de rangen", vertelt correspondent Erik Mouthaan. 

"Daarentegen waren wel enkele Democraten die besloten niet akkoord te gaan met impeachment. Dit geeft president Trump de kans om zijn impeachment neer te zetten als een partijdige haat van links."

Daarnaast heeft Mouthaan niet al te hoge verwachtingen van de rechtszaak in de Senaat. "Daar zal een Republikeinse meerderheid voorkomen dat Trump ook daadwerkelijk uit zijn ambt worden gezet."

Deze Amerikanen hoopten gisteren al op impeachment

Impeachment voor president Trump? Sommige Amerikanen vinden dat niet ver genoeg gaan. Zij zien hem het liefst vertrekken, of zelfs achter de tralies verdwijnen.

Heftig debat

Het ging er voorafgaand aan de stemming hard aan toe in het Huis van Afgevaardigden. De Republikeinse afgevaardigde Barry Loudermilk zei bijvoorbeeld dat 'Jezus tijdens de kruisiging eerlijker behandeld werd dan president Trump nu'.

Een andere Republikeinse afgevaardigde, Mike Kelly, vergeleek de afzettingsprocedure met de aanval op Pearl Harbor tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De Amerikaanse president Franklin Roosevelt zei destijds dat die dag voor altijd in schande voort zal leven. "Vandaag, 18 december 2019, is een andere datum die in schande zal voortleven", vertelde Kelly.

Reactie Trump

Trump heeft na afloop van het debat in een reactie uitgehaald naar de Democraten. Hij was aanwezig bij een verkiezingsbijeenkomst in Michigan en liet daar weten zich geen zorgen te maken over het verloop van de zaak. "Dit is slechts een afgezwakte vorm van impeachment", vertelde Trump

Hij verwijt de Democraten 'haat en minachting' naar de Amerikaanse kiezer te tonen. Volgens de president zullen ze daar tijdens de verkiezingen in 2020 de prijs voor betalen. "Deze wetteloze, partijdige afzettingsprocedure is politieke zelfmoord voor de Democratische Partij."

'Een slag voor de president'

Correspondent Erik Mouthaan vat de situatie in Washington nog even samen:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore