Conversietherapieën

Duitsland voert celstraffen en boetes in voor 'homogenezers'

18 december 2019 13:35 Aangepast: 18 december 2019 14:33

In Duitsland worden zogenoemde conversietherapieën, die pretenderen dat ze homo's kunnen 'genezen', grotendeels verboden.

De aanbieders van deze therapieën kunnen boetes en zelfs gevangenisstraffen krijgen. Ook het aanprijzen van dergelijke therapieën wordt verboden.

Lichamelijk en geestelijk leed

Het verbod heeft volgens minister van Volksgezondheid Jens Spahn een maatschappelijke boodschap voor iedereen die worstelt met homoseksualiteit. "Het is oké, zoals je bent." 'Homogenezing' bij minderjarigen is helemaal verboden, bij volwassenen voor een groot deel en kan in het uiterste geval leiden tot een jaar gevangenisstraf.

"Homoseksualiteit is geen ziekte. Daarom is alleen al de term therapie misleidend", zegt Spahn. Conversietherapieën leiden volgens hem vaak tot zwaar lichamelijk en geestelijk leed. "Deze zogenaamde therapieën maken ziek en niet gezond."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Wouter ging als 15-jarige naar homogenezer: 'Volwassenen hadden beter moeten weten'

Nederlandse situatie

Ook in Nederland spreekt de politiek over een mogelijke verbod op 'homogenezing'. Een meerderheid van de Tweede Kamermeerderheid vroeg eind mei het kabinet een eind te maken aan deze 'onverteerbare handelingen'.

De christelijke partijen, FVD en de PVV stemden toen tegen die oproep.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

'Homogenezing' in Nederlandse kerken: 'Ik dacht dat ik bezeten was'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore