Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Impeachment

Historische dag: wordt Trump officieel aangeklaagd?

18 december 2019 07:25 Aangepast: 18 december 2019 14:26
De Amerikaanse president Donald Trump. Beeld © EPA

Vandaag is een historische dag in de VS. Donald Trump wordt waarschijnlijk de derde Amerikaanse president ooit die door het parlement wordt geïmpeacht. Correspondent Erik Mouthaan legt uit waarom dit moment de geschiedenisboeken ingaat.

Wat houdt impeachment eigenlijk in?

"Het impeachen van een president moet je zien als een soort aanklacht. Het Huis van Afgevaardigden, de Tweede Kamer van de VS, sleept Trump als het ware voor de rechter. Dat mag het Huis doen als het vindt dat de president zich heeft misdragen of schuldig is aan een vergrijp. Zoiets komt zelden voor, want impeachment is het zwaarste middel dat je tegen een Amerikaanse president kunt gebruiken. 

21 jaar geleden werd President Clinton geïmpeacht omdat hij een affaire had met een stagiaire en daarover loog onder ede. In de 19de eeuw overkwam het Andrew Johnson, nadat hij een veto had uitgesproken tegen een belangrijke wet over herstelbetalingen voor voormalige slaven. Beide presidenten werden wel geïmpeached, maar niet afgezet. Datzelfde lijkt nu ook Trump te gebeuren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twee aanklachten Huis van Afgevaardigden voor impeachment Trump

Dus, president Trump blijft op zijn plek? 

"Voorlopig zeker. Wat na de impeachment volgt, is een soort rechtszaak in Amerika’s Eerste Kamer: de senaat. Het Huis van Afgevaardigden stuurt een commissie die pleit voor impeachment, en de senatoren dienen als een jury.

De president wordt pas afgezet als twee derde van de senatoren instemt met de aanklacht. En dat zal nooit gebeuren, want de Republikeinen hebben in de senaat de meerderheid. Zij bepalen ook de regels van de zitting. Zoals het er nu naar uitziet wordt deze hele zaak zo snel mogelijk afgedaan door de Republikeinen."

Zo zit het met de impeachment van Trump

Er zitten veel haken en ogen aan de beschuldigingen aan het adres van de Amerikaanse president Trump. Hoe groot is de kans dat ze hem daadwerkelijk de kop gaan kosten?

We horen al maanden dat dit gaande is. Waarom is vandaag dan zo bijzonder?

"Vandaag om 15.00 uur Nederlandse tijd begint het laatste impeachment-debat. Het Huis van Afgevaardigden stemt daarna over de 'articles of impeachment'. Als een meerderheid van de congresleden voor stemt is Trump officieel aangeklaagd. Democraten hebben de meerderheid in het Huis. Impeachment lijkt daarom al vast te staan. De Democraten hebben twee aanklachten geschreven die samen de 'articles of impeachment' tegen de president vormen.

Die aanklachten zijn: machtsmisbruik, omdat de president een ander land onder druk zette voor zijn eigen politieke gewin, maar ook: belemmering van de rechtsgang. Dit wordt vaak onderschat. Trump riep zijn eigen personeel op om niet te getuigen tijdens het impeachment-proces. Amerikanen zijn doorgaans verplicht te getuigen als het Huis van Afgevaardigden ze dat vraagt te doen, maar volgens de president staat zijn macht boven die van het congres."

Staan de meeste Amerikanen achter impeachment?

"Nou, net als de leden van het congres zijn Amerikanen hierover behoorlijk verdeeld. Iets minder dan de helft van de Amerikanen vindt dat wat Trump deed impeachbaar is. Bijna net zo’n groot percentage is ertegen. Voor Democraten is het een riskante zet om Trump juist op dit moment te impeachen. De volgende presidentsverkiezingen zijn al over minder dan een jaar, en voor veel twijfelende kiezers is impeachment geen populair onderwerp. Zij zeggen: laat het Amerikaanse volk beslissen wat er met de president gebeurt. 

Ook zijn veel kiezers impeachment-moe. Ze willen dat congresleden het over beleid hebben en hun geld niet uitgeven aan onderlinge gevechten. Toch is impeachment niet zomaar een ruziemiddel. Ik sprak deze week met een grondwetsexpert die zelf getuigde tijdens de Clinton-impeachment. Zij was van mening dat je impeachment alleen mag overwegen bij echt serieuze misdaden. En wat Trump in Oekraïne deed, was volgens haar genoeg reden om de president aan te klagen."

Demonstranten willen dat de president geïmpeacht wordt. Demonstranten willen dat de president geïmpeacht wordt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore