De antiracismecampagne van de Italiaanse voetbalcompetitie Serie A zorgt wereldwijd voor verbijstering. Op de schilderijen staan apen afgebeeld. "Een aap is juist het symbool waar zwarte spelers vaak last van hebben", zegt correspondent Eveline Rethmeier.
Internationaal is er verbolgen op de schilderijen gereageerd, waarop volgens de maker een westerse, een Aziatische en een zwarte aap staan. "Ik dacht dat het een grap was, maar dat is het niet", vertelt Rethmeier. "Een aap is juist het symbool waar zwarte spelers vaak last van hebben, met de oerwoudgeluiden die er worden gemaakt. "
Late verontwaardiging
"In Italië komt de verontwaardiging over racistische gebeurtenissen in het land laat op gang, pas als buitenlandse media erover bericht hebben", vervolgt ze. In dit geval waren de Italiaanse kranten wel nogal verbaasd dat er voor drie apen is gekozen.
"Het rare is dat de bazen van de Serie A het een prachtig initiatief vinden en zeggen het schilderij op het hoofdkantoor te laten hangen", zegt Rethmeier. "Volgens hen staat het voor de waarde van de Serie A, dat we allemaal apen zijn. De ophef is nu zo groot, dat ik me afvraag of deze kunstwerken blijven hangen."
AC Milan
De maker van het schilderij zegt met de schilderijen het woord 'aap' juist een andere betekenis te willen geven. "Waarom niet stoppen met het censureren van het woord aap in het voetbal en in plaats daarvan zeggen dat we uiteindelijk allemaal apen zijn?", aldus kunstenaar Simone Fugazzotto.
De Italiaanse voetbalclubs AS Roma en AC Milan hebben vol onbegrip gereageerd op de uitingen van de campagne, die in elk stadion moeten komen te hangen. "Kunst kan krachtig zijn, maar we zijn het sterk oneens met het gebruik van apen als afbeeldingen in de strijd tegen racisme", liet AC Milan vanmorgen via Twitter weten.
Racisme in Italië
In korte tijd is Italië internationaal vaak in het nieuws geweest vanwege racistische incidenten in het voetbal. Kort geleden was er internationaal ook al ophef over de cover van de Italiaanse krant Corriera della Sport, waarop twee zwarte spelers waren afgebeeld met de tekst 'Black Friday'. In november liep voetballer Mario Balotelli emotioneel van het veld, nadat hij door supporters racistisch bejegend was.
Racisme is in het land een groot probleem, zegt Rethmeier. "Ze weten hier nauwelijks wat ze met racisme aanmoeten." Volgens haar komt dat omdat het land pas heel laat te maken kreeg met migratie.
"Ze lopen zo'n twintig tot dertig jaar achter bij andere landen wat betreft gewenning aan zwarte mensen in hun samenleving. Uit een recente poll blijkt zelfs dat de helft van de Italianen vindt dat het af en toe moet kunnen om zo met zwarte mensen om te gaan."

In het land wordt racisme te weinig afgekeurd, vervolgt ze. "Er is geen andere competitie waar zwarte spelers zoveel last hebben van racisme. Zo'n campagne toont aan dat het probleem totaal niet begrepen wordt. Hoe je met zo'n campagne komt... Het is het meest schokkende voorbeeld tot nu toe van hoe de Serie A hiermee omgaat."
"Als dit de antiracismecampagne is die ze bedenken... Het lijkt een grap. Dit hebben heel veel mensen gezien, hier hebben mensen naar gekeken, en er is niemand die zei: dit is het ergste dat je kan bedenken. Het stemt treurig. "
