Bang voor aanhouding

Amerikaan wilde per containerschip naar Turkije om zich bij IS aan te sluiten

17 december 2019 05:07 Aangepast: 17 december 2019 05:13
Archieffoto. Beeld © AFP

Een 22-jarige Amerikaan is dit weekend aangehouden omdat hij zich wilde aansluiten bij terreurbeweging IS. Hij was bang om op het vliegveld tegengehouden te worden en bedacht daarom een andere manier om naar Turkije te reizen.

De verdachte, Ahmad Khalil Elshazly, wilde op een containerschip meereizen naar Turkije. Vanuit daar wilde hij de grens met Syrië oversteken, meldt ABC News. 

Elshazly zou 500 dollar hebben betaald aan een tussenpersoon, in de hoop dat hij mee kon varen op het schip. Dat lukt niet, omdat de Amerikaanse justitie hem in het vizier kreeg.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Cel voor IS-aanhangers uit Oudenbosch die trainden voor terreuraanslag

De verdachte viel op, omdat hij mensen in zijn omgeving en online begon te vertellen over zijn plannen. Hij zou geld hebben gespaard om naar de regio te reizen en zich bij terreurbeweging IS te voegen.

Ongelovigen vermoorden

Tijdens een verhoor zou Elshazly hebben gezegd dat hij hoopte dat 'dit land gaat branden, zoals het moslims heeft verbrand' en 'ik wil naar het kalifaat om daar te vechten. Ik kan misschien wel honderd ongelovigen vermoorden'.

Elshazly zou ook links naar YouTube-video's hebben verspreid waarin wordt uitgelegd hoe vuurwapens bediend kunnen worden. Hij is aangeklaagd voor het steunen van een terreurorganisatie. Als hij wordt veroordeeld kan hij 20 jaar cel krijgen.

Beelden uit kamp Al-Hol: 'Islamitische Staat blijft bestaan'

Het kalifaat is gevallen, maar leeft nog voort in een radicaal gedachtegoed.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore