Crisis

Geweld in Libanon is weer helemaal terug: dit is er aan de hand

16 december 2019 12:16 Aangepast: 16 december 2019 13:39
Demonstranten in Beiroet worden weggejaagd met traangas en rubberen kogels. Beeld © Getty

Het geweld in Libanon is dit weekend weer opgelaaid. De bevolking was hoopvol na het aftreden van premier Saad Hariri, maar anderhalve maand later is het land weer volledig terug bij af. Midden-Oostencorrespondent Olaf Koens legt uit hoe dat kan. "Het hele schip moet schoongeveegd geworden. Niet alleen de kapitein."

In de hoofdstad Beiroet gingen zaterdag en zondag duizenden burgers de confrontatie aan met de oproerpolitie. Die schoot met rubberen kogels en gebruikte traangas om de betogers uiteen te drijven.

Nieuwe leider

Vandaag zou het Libanese parlement een nieuwe leider naar voren schuiven en de vrees is dat zij opnieuw voor Hariri kiezen. Maar door al het protest is die beslissing doorgeschoven naar donderdag.

Half oktober brak het grootste protest in jaren uit in Libanon. Na maanden van economische crisis kwam de druppel die de emmer deed overlopen: een plan om belasting te heffen op bellen via Whatsapp.

Miniatuurvoorbeeld
Lees terug:

Demonstraties in Libanon laaien op door belasting op WhatsApp-bellen

Die belasting kwam er uiteindelijk niet, toch hielden de protesten aan. Zelfs nadat Hariri zijn aftreden bekend maakte op 29 oktober. Maar anderhalve maand later zijn de demonstranten nog steeds boos en teleurgesteld omdat er niets is verbeterd aan de belabberde situatie in het land, vertelt Koens.

Waarom gaat het maar niet beter in Libanon?

"Het is vooral een ontzettend corrupt land. Er is een hoge werkloosheid en je hebt te maken met een overheid die bijna niet functioneert. Als je wilt dat je kinderen naar school gaan of dat je de hele dag elektriciteit hebt, dan moet je daar als Libanees extra voor betalen aan allerlei bedrijfjes. Dat maakt het leven heel erg duur. Ook is er een waanzinnige afvalcrisis. De overheid verwerkt geen afval en dus wordt het gedumpt in arme wijken, langs de snelweg of in de natuur."

Door corruptie rijdt er al 30 jaar geen trein meer in Tripoli, Olaf Koens neemt je mee.

De achteruitgang van Libanon is goed zichtbaar op het vergeten station van de stad Tripoli. Toch hebben de spoorwegen een begroting van 7 miljoen euro.

Het aftreden van Hariri na vreedzame protesten was hoopvol. Hoezo keert hij terug?

"In zekere zin is hij nooit echt weg geweest. Na zijn aftreden heeft het parlement nooit een opvolger kunnen vinden. Dat komt omdat een premier in Libanon veel verschillende belangen moet vertegenwoordigen. En dat doet Hariri: hij zit in de zakken van de radicale sjiitische beweging Hezbollah, maar hij heeft ook goede relaties met hun soennitische rivalen, zoals in Saoedi-Arabië. Hij is vriendjes met iedereen en dus de ideale belangenbehartiger van alle partijen."

Wat is het doel van deze nieuwe protesten?

"Er is een slogan die je voortdurend hoort in Libanon: 'Iedereen die corrupt is, moet weg'. Het hele schip moet schoongeveegd geworden. Niet alleen de kapitein. Ze willen dus dat niet alleen Hariri verdwijnt, maar de hele regering die zichzelf de afgelopen decennia verrijkt heeft. Maar dat gaat niet zo maar gebeuren."

Deze kapper is de stem van het volk tijdens de opstand in Libanon

Kapper Adnan kan tijdens het knippen eigenlijk maar aan één ding denken: de straat op voor de 'revolutie'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore