Recordhitte voorspeld

Vele tientallen woningen verwoest door bosbranden in Australië

16 december 2019 05:02 Aangepast: 16 december 2019 06:52
Beeld © Saeed Khan / AFP

Bosbranden nabij de Australische miljoenenstad Sydney hebben dit weekeinde tientallen woningen verwoest. Meer dan 100 branden teisteren de regio.

De brandweer heeft 1.800 brandweermannen ingezet om het vuur meester te worden.

Maar zelfs dit grote aantal is onvoldoende. Slechts zo’n veertig van de branden zijn onder controle, vermeld het Australisch televisienetwerk Channel Nine.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Staat straks het hele land in brand? Australië vreest van wel

'Megabrand'

Een brand die woedt bij Gospers Mountain beslaat zo’n groot gebied dat lokale media het hebben over een 'megabrand'. Het vuur is groter dan de stad Sydney zelf.

De brandweercommissaris van de deelstaat Nieuw-Zuid-Wales, Shane Fitzsimmons, zei dat hij nog nooit zo’n grote brand heeft gezien.

Recordhitte

De situatie lijkt deze week nog erger te worden. Het Australische meteorologisch instituut Bureau of Meteorology (BOM) voorspelt temperaturen boven de veertig graden.

"Het is mogelijk dat we de hoogste temperatuur halen die ooit geregistreerd is", zei BOM meteoroloog Diana Eadie in een interview met Australian Broadcasting Corporation. Het huidige record van 50,7 graden werd in 1960 gemeten in het binnenland van Zuid-Australië.

Temperatuurvoorspellingen voor woensdag. Temperatuurvoorspellingen voor woensdag.

Grote schade

Sinds de branden vorige maand begonnen, zijn er al zes mensen omgekomen. Meer dan 2000 gebouwen zijn door de vlammen verslonden.

Volgens ecoloog Dailan Pugh, president van North East Forest Alliance, hebben 2000 koalas het leven gelaten in de branden, een derde van hun leefgebied aan de noordkust is verloren gegaan. De schade en het dodental zal over de volgende weken vermoedelijk nog verder oplopen.

Koala Lewis heeft het toch niet gered

De koala Lewis werd gered uit de vlammen van de bosbranden in Australië. Hij had zware brandwonden maar aanvankelijk leek het erop dat hij zou herstellen. De opvang waar hij zat moest echter later toch bekend maken dat Lewis het niet had gered.

250 miljoen CO2

De branden hebben volgens NASA liefst 250 miljoen CO2 de atmosfeer ingepompt, bijna de helft van de jaarlijkse uitstoot van Australië.

Dr Pep Canadell, een wetenschapper bij Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO), noemt de uitstoot 'zeer aanzienlijk'. Hij waarschuwt dat veel verbrande gebieden nooit volledig herstellen. "Ze nemen dus nooit meer zoveel koolstof op als voorheen."

Extreem brandseizoen

Bosbranden zijn een vast gegeven in Australië, jaarlijks zijn het er meer dan 50.000. Maar niet eerder begonnen ze op deze schaal zo vroeg als dit jaar. Het bosbrandenseizoen wordt steeds langer en heftiger. Dat komt doordat het klimaat verandert en het steeds warmer wordt. Nog voor de zomer is begonnen werden er al temperaturen boven de 40 graden gemeld.

Sinds 1910 is het gemiddeld een graad warmer geworden in Australië. 2018 kende de heetste zomer ooit. En nooit eerder was het zo droog als de eerste tien maanden van dit jaar. Serieuze regenval wordt ook de komende maanden niet verwacht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore