Mesut Özil

Chinese televisie schrapt uitzending Arsenal - City na kritiek over Oeigoeren

15 december 2019 18:41 Aangepast: 15 december 2019 18:44

In China is de live televisie-uitzending van de Engelse voetbalwedstrijd tussen Arsenal en Manchester City op het laatste moment geschrapt. Dat gebeurde nadat Arsenal-speler Mesut Özil zich kritisch had uitgelaten over de behandeling van moslims in China.

China heeft meer dan een miljoen Oeigoeren, een islamitische bevolkingsgroep in het westen van het land, opgesloten in enorme concentratiekampen. Volgens de Chinese overheid gaat het om 'heropvoedingskampen' waar de Oeigoeren op vrijwillige basis verblijven, nadat het bestaan van deze concentratiekampen eerst jarenlang was ontkend. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schokkende beelden gevangen Oeigoeren in China uitgelekt

Herhaling uitgezonden

Vrijdag uitte de Arsenal-middenvelder zich op sociale media tegen de Chinese overheid die 'korans verbrandt, moskeeën sluit en imams vermoordt'. Prompt besloot de Chinese televisie de wedstrijd van Arsenal tegen City niet uit te zenden, maar een herhaling van Wolverhampton - Tottenham Hotspur van eerder op de dag.

Na het Chinese besluit haastte Arsenal zich om afstand te nemen van de tweet van Özil. Op Weibo, de Chinese variant van Twitter, meldde de club dat Özil zijn persoonlijke mening had geuit. "Als voetbalclub mengen wij ons niet in politiek."

China is een van de meest lucratieve televisiemarkten voor de Engelse Premier League. De uitzendrechten voor de komende drie seizoen zijn onlangs voor 700 miljoen dollar verkocht in China. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom China zo belangrijk is voor Engeland

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore