Ga naar de inhoud
Minstens een dode

Rode Kruis in actie na aardbeving Filipijnen: 'Situatie erg heftig voor bevolking'

Hulpverleners in actie in Padada op de Filipijnen Beeld © Philippine Red Cross

Het zuiden van de Filipijnen is opgeschrikt door de vijfde aardbeving in korte tijd. Het Rode Kruis was nog druk bezig met de gevolgen van de vorige aardbeving, maar moet nu alweer eerste hulp verlenen.

Door een beving met een kracht 6,8 op de schaal van Richter is zeker één dode gevallen. Een meisje van 6 jaar oud kwam om het leven toen een muur op haar belandde. Ook is er een onbekend aantal gewonden gevallen.

Gebouwen ingestort of beschadigd na aardbeving Filipijnen

00:45
Op sommige plaatsen is de stroom uitgevallen. Daardoor moest een ziekenhuis ontruimd worden.

Iris van Deinse van Rode Kruis Nederland zegt tegen RTL Nieuws dat het 'heel erg heftig' is voor de bevolking dat het land in zo'n korte tijd zo vaak getroffen wordt een aardbeving.

Het land ligt op de zogenoemde Pacifische Ring van Vuur, waardoor krachtige aardbevingen niet ongebruikelijk op de Filipijnen. Toch volgen ze elkaar nu wel erg snel op, met drie zware bevingen eind oktober en zondag de zwaarste in de reeks.

"Wij waren eigenlijk nog bezig met de hulpverlening naar aanleiding van een eerdere aardbeving, maar nu moeten we weer eerste hulp verlenen", zegt ze. Volgens Van Deinse is het Rode Kruis vooral nodig voor zoekacties en medische hulp.

Derde
Lees ook:
Derde aardbeving in twee weken op Filipijnen

Het epicentrum van de beving lag op 28 kilometer diepte op het eiland Mindanao in het uiterste zuiden van het land niet ver van de Davao, de grootste stad in die regio. Op sommige plaatsen is de stroom uitgevallen. Daardoor moest een ziekenhuis ontruimd worden.

Er zijn al diverse naschokken geweest, de twee zwaarste hadden een kracht van 5,0 en 5,7.