Niks afgesproken

Klimaattop lijkt uit te lopen op grote mislukking

15 december 2019 09:43 Aangepast: 15 december 2019 10:15
Een man slaapt tijdens de verlenging van de klimaattop in Madrid. Beeld © EPA

Meer dan 36 uur na de geplande sluiting van de klimaatconferentie COP 25 in Madrid wordt er nog altijd onderhandeld over een akkoord, maar een slotverklaring waar alle partijen zich in kunnen vinden, lijkt nog altijd niet voorhanden.

Het was de bedoeling dat in Madrid overeenstemming zou worden bereikt over het halen van de doelen uit het klimaatakkoord van Parijs uit 2015.

Maar de bijna 200 vertegenwoordigde landen kunnen het maar niet eens worden. Veel afgevaardigden zijn zelfs al vertrokken uit Madrid.

De standpunten van de deelnemers lagen vanochtend nog altijd ver uit elkaar. Het is zeer onzeker of er een akkoord kan worden bereikt over regels voor de internationale handel in emissierechten. Dit was een van de weinige concrete onderhandelingsdoelstellingen van de VN-conferentie.

De jonge activiste Greta Thunberg heeft de gang van zaken bij de klimaatconferentie in Madrid scherp bekritiseerd. Op Twitter spreekt ze de vrees uit dat de top mislukt. "De wetenschap is volkomen duidelijk, maar de wetenschap wordt genegeerd", schrijft de 16-jarige Zweedse.

Ook al levert de top niets op, dat verandert niets aan haar plannen en die van haar medestrijders tegen de opwarming van de aarde en het verpesten van het milieu. "Wat er ook gebeurt: wij geven niet op. We zijn nog maar net begonnen", staat in de tweet van Thunberg.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tips voor klimaattop in Madrid: 'Niet alleen vergaderen, maar doorpakken'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore