Nieuw-Zeeland

Krystal (21) is het eerste geïdentificeerde slachtoffer van de vulkaanramp

14 december 2019 16:35
Krystal (21) kwam om het leven bij de vulkaanramp. Haar zus en vader zijn zwaargewond. Beeld © Facebook Krystal Browitt

De Australische Krystal Browitt vierde haar 21ste verjaardag in Nieuw-Zeeland met haar familie op een cruiseschip. Terwijl haar moeder achterbleef op het schip, maakte ze maandag samen met haar zus en vader de fatale excursie naar het vulkaaneiland.

De jonge vrouw uit Melbourne studeerde dierverzorging. Haar lichaam is gisteren geborgen, samen met vijf andere slachtoffers. De politie van Nieuw-Zeeland heeft haar als eerste kunnen identificeren.

Haar vader Paul en oudere zus Stephanie vechten voor hun leven in het ziekenhuis. Ze zijn beiden zwaar gewond.

Moeizaam proces

Het identificeren is moeilijk, onder meer vanwege de zware brandwonden, maar ook doordat de slachtoffers uit verschillende landen komen. "Het is een langdurig en complex proces en we werken zo snel mogelijk om geliefden terug te brengen bij hun families", zegt politiewoordvoerder John Tims. "Het zou onvergeeflijk zijn als we de fouten maken bij de identificatie."

Het identificatieproces verloopt in verschillende stappen. Op de vindplaats zelf wordt het lichaam onderzocht en gedocumenteerd. Daarna, in het mortuarium, onderzoeken experts het lichaam tot in detail. Zo wordt het gebit onderzocht en vingerafdrukken genomen. Ook kijken de onderzoekers naar de kleding en mogelijke sieraden die het slachtoffer droeg.

De politie verzamelt intussen informatie over het slachtoffer, zoals foto's en medische dossiers. Ook wordt DNA-materiaal verzameld, bijvoorbeeld van de tandenborstel of haarborstel thuis. Die informatie wordt dan vergeleken om te kijken of er een match is. Daarna wordt de familie ingelicht.

Nog twee mensen worden vermist. Duikers zoeken in het water naar de lichamen. Dat gaat volgens de politie moeizaam, omdat het water vervuild is door de uitbarsting.

Het zicht onder water is maximaal twee meter en in het water drijven ook dode vissen. De duikers hebben speciale, beschermende kleding aan. Elke keer als ze boven komen, worden ze ontsmet met schoon water.

Krystal (21) uit Melbourne hield van dieren. Krystal (21) uit Melbourne hield van dieren.

Vijftien mensen overleden

Het officiële dodental is gestegen naar vijftien. Vanmorgen is nog iemand in het ziekenhuis overleden aan de verwondingen.

In ziekenhuizen in Nieuw-Zeeland en Australië liggen nog zeker twintig mensen op de intensive care. Ze zijn zwaar verbrand door kokendheet water, stoom, gas en as uit de vulkaan.

Miniatuurvoorbeeld
Vulkaanramp

Dit zijn de slachtoffers van de vulkaanuitbarsting in Nieuw-Zeeland

Komende maandag wordt in Nieuw-Zeeland om 14.11 uur een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers, precies een week na de fatale uitbarsting.

Eerste beelden vulkaanuitbarsting Nieuw-Zeeland

Afgelopen maandag barstte de vulkaan in Nieuw-Zeeland uit terwijl er 47 mensen op het eiland waren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore