Omar al-Bashir

Oud-president Soedan (75) veroordeeld voor corruptie en witwassen

14 december 2019 12:20
Omar al-Bashir in de rechtbank. Beeld © AFP

Twee jaar in een heropvoedingskamp. Dat is de straf voor Omar al-Bashir, de oud-president van Soedan. Bashir heeft een slecht jaar, eerder is hij ook al afgezet na grote protesten en een staatsgreep.

Toen Bashir werd afgezet, afgelopen april, werden bij hem thuis miljoenen euro’s, Amerikaanse dollars en Soedanese ponden gevonden. Dat geld is in beslag genomen.

Miniatuurvoorbeeld
Omar al-Bashir

Staatsgreep leger in Soedan: president Bashir afgezet en gearresteerd

De rechter in de Soedanese hoofdstad Khartoum stuurt de 75-jarige oud-president vanwege zijn leeftijd niet naar de gevangenis, maar naar een heropvoedingskamp.

Leger schiet en slaat protesten uit elkaar

Beelden van afgelopen juni, toen het Soedanese leger probeerde met geweld een eind te maken aan de maandenlange protesten tegen het militaire bewind.

Mogelijk krijgt Bashir in de toekomst nog meer straf. In Soedan lopen nog rechtszaken tegen hem vanwege het doodschieten van demonstranten. Ook zijn rol tijdens de militaire coup in 1989, toen Bashir zelf aan de macht kwam, wordt onderzocht.

Daarnaast wordt hij sinds 2009 gezocht door het Internationaal Strafhof in Den Haag vanwege oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide in de Soedanese regio Darfur.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore