White Island

Opnieuw zoektocht naar vermisten vulkaanuitbarsting Nieuw-Zeeland

14 december 2019 07:41 Aangepast: 14 december 2019 13:01
De zoektocht op White Island. Beeld © EPA

Duikers van de Nieuw-Zeelandse politie en Marine hebben vandaag de zoektocht hervat naar twee mensen die nog altijd vermist worden na de vulkaaneruptie op White Island. Gisteren werden de lichamen geborgen van zes mensen die omkwamen bij de uitbarsting eerder deze week.

Minister-president Jacinda Ardern van Nieuw-Zeeland kondigt voor maandag een minuut stilte aan om de slachtoffers te herdenken. "Waar men ook in Nieuw-Zeeland is of op een andere plek op de wereld, is dit het moment om de mensen bij te staan die hun geliefden in deze buitengewone tragedie hebben verloren", zo staat in een verspreide verklaring te lezen.

Dodental

Het dodental staat nu op vijftien, maar de kans is groot dat het aantal stijgt omdat er nog twee mensen worden vermist. Op het eiland bevonden zich 47 mensen ten tijde van de vulkaanuitbarsting. Onder de slachtoffers bevinden zich naast Nieuw-Zeelanders ook toeristen uit Australië, de Verenigde Staten, Duitsland, China, het Verenigd Koninkrijk en Maleisië.

Eerste beelden vulkaanuitbarsting White Island

Het Nieuw-Zeelandse eiland waar de vulkaan uitbarstte, is onbewoond maar populair bij toeristen.

Afgelopen nacht overleed een 21-jarige Australische vrouw, schrijven media in Nieuw-Zeeland. Autoriteiten sluiten niet uit dat er nog mensen die in het ziekenhuis liggen, bezwijken aan hun verwondingen. 

Artsen doen er op dit moment alles aan om slachtoffers van de vulkaanramp te behandelen. De brandwonden door de vulkaanuitbarsting zijn veel complexer dan normale brandwonden. Daarom is er veel donorhuid aangevraagd bij weefselbanken in de Verenigde Staten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore