Hardere straffen

Verkrachters in India kunnen nu binnen 21 dagen worden opgehangen

13 december 2019 20:57
Beeld © Hindustan Times / Getty Images

De straffen voor veroordeelde verkrachters in een deelstaat van India zijn flink aangescherpt. Dat gebeurde als reactie op de publieke woede die is ontstaan na een serie van buitensporig gewelddadige verkrachtingen. Daders kunnen nu binnen 21 dagen worden opgehangen.

De roep om strengere straffen werd steeds groter in India nadat vorige week twee brute verkrachtingen hadden plaatsgevonden. Een 23-jarige vrouw werd in brand gestoken toen ze op weg was naar de rechtbank om te getuigen tegen mannen die haar zouden hebben verkracht.

Ook werd een 26-jarige dierenarts verkracht en vermoord door vier mannen, waarna de politie het viertal enkele dagen later doodschoot. De actie van de agenten werd door familie en buurtbewoners toegejuicht, maar door mensenrechtenorganisaties bekritiseerd.

Galg

De zuidelijke deelstaat Andhra Pradesh heeft vandaag een wet aangenomen die veroordeelde daders binnen 21 dagen ter dood kan brengen. Normaal gesproken staan er celstraffen op verkrachting, en zijn doodstraffen een zeldzaamheid in India. Verkrachtingszaken kunnen bovendien jarenlang duren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

92 verkrachtingen per dag: een plaag die India niet onder controle krijgt

Volgens correspondent Eva Oude Elferink in New Delhi heeft India sinds de geruchtmakende groepsverkrachting van een vrouw in een bus in 2012 al eerder maatregelen genomen. "Zo zijn wetten rondom seksueel geweld sindsdien aangescherpt. Politieagenten die het nalaten een zaak te registreren, worden strafbaar gesteld. Er zijn speciale rechtbanken opgezet om verkrachtingszaken versneld af te handelen."

92 per dag

Maar grip op het probleem kregen de Indiase autoriteiten amper. Volgens cijfers van de overheid werden in 2017 ruim 33.000 gevallen van verkrachting gemeld. Dat zijn er gemiddeld 92 per dag. 

"We hopen dat dit een startsein is en dat andere staten en de overheid ook worden geïnspireerd om dergelijke wetten te maken", zei een voorzitter van de Andhra Pradesh Women's Commission. De wet moet nog wel worden goedgekeurd door de Indiase president Ram Nath Kovind.

Gejuich nadat agenten verdachten van verkrachting hebben gedood

De agenten zijn helden in Hyderabad, een stad in de deelstaat Andhra Pradesh van India.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore