Antisemitisme

Unesco schrapt Belgisch carnavalsfeest van lijst cultureel erfgoed

13 december 2019 19:15 Aangepast: 13 december 2019 19:32
Vorig jaar reden praalwagens met Joodse karikaturen met pijpenkrullen, haakneuzen en een grote kist geld mee in de optocht.  Beeld © YouTube/Belgian Friends of Israel

Het carnavalsfeest in de Belgische stad Aalst is door Unesco van de lijst immaterieel cultureel erfgoed verwijderd. Het feest raakte dit jaar in opspraak vanwege antisemitische verwijzingen in de optocht van praalwagens.

Er waren Joodse karikaturen met pijpenkrullen, haakneuzen en een grote kist met geld te zien. Nadat de Joodse gemeenschap en Unesco-directeur generaal Audrey Azoulay al kritiek had geuit, besloot het Unesco het feest van de officiële lijst te halen. Die beslissing werd vandaag genomen tijdens een vergadering van de organisatie.

Op de lijst van Unesco staan tal van nationale en regionale tradities. Het is bedoeld om de beoefenaars van verschillende gebruiken te beschermen. Een gemeenschap kan zelf dingen indienen voor de lijst. Op de Nederlandse lijst staan onder andere de Dodenherdenking op 4 mei, het sinterklaasfeest en bijvoorbeeld het snertkoken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Halina Reijn zegt Belgische talkshow af vanwege burgemeester

Het carnaval van Aalst staat sinds 2010 op de lijst van cultureel erfgoed. De stad vroeg vorige week al om het te schrappen. "De stad houdt liever de eer aan zichzelf", verklaarde burgemeester Christoph D'Haese toen, omdat de stad de verwijdering door Unesco al zag aankomen. "Maar Aalst zal altijd de hoofdstad van spot en satire blijven."

Waar ligt de grens?

Unesco erkent op de website moeite te hebben met het bepalen van een grens van wat toelaatbaar is. "Waar houdt spot op en begint antisemitisme? Kan een erfgoed dat herhaaldelijk andere bevolkingsgroepen voor het hoofd stoot, op een internationale representatieve lijst staan die vooral moet oproepen tot een goed gesprek?"

Het comité buigt zich tijdens de bijeenkomst ook over een document met voorstellen om meer duidelijkheid te scheppen op dat gebied.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Auto rijdt in op carnavalsoptocht Aalst: bestuurder 'wilde stad een lesje leren'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore