DNA-onderzoek

Delphine krijgt eindelijk te horen of koning Albert van België haar vader is

13 december 2019 17:00 Aangepast: 13 december 2019 17:03
Delphine Boël en koning Albert II Beeld © AFP

Het is een slepende zaak waar eindelijk duidelijkheid in lijkt te komen. Kunstenares Delphine Boël is ervan overtuigd dat de voormalige Belgische koning Albert haar vader is. Van de rechter mag nu de uitslag van het DNA-onderzoek bekendgemaakt worden.

Veel Belgen denken dat Delphine gelijk heeft, maar de oud-koning heeft nooit uitsluitsel willen geven of ze een buitenechtelijke dochter van hem is. Daarom stapte Delphine naar de rechter.

Dat gebeurde al in 2013 toen Albert niet langer immuniteit genoot als koning. Jarenlang was hij onschendbaar, maar in dat jaar nam zijn zoon Filip zijn taak als koning over. De voormalig koning weigerde eerst zijn DNA af te staan. Toen de rechter een dwangsom oplegde, ging hij toch overstag.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Rechtszaak rondom Koning Albert erekwestie voor Delphine Boël'

Beroep verworpen

Het resultaat van het DNA-onderzoek is bekend, maar bleef vooralsnog geheim. De oud-koning ging namelijk in cassatie bij de allerhoogste rechter om te voorkomen dat de uitslag openbaar zou worden. 

Dat beroep is vandaag door het Hof verworpen. Daarmee lijkt niets meer in de weg te staan voor Delphine om erachter te komen of ze echt de biologische dochter is van Albert. 

Wanneer de uitkomst van het DNA-onderzoek nu bekendgemaakt wordt is onduidelijk, maar dat hoeft niet lang meer te duren.

Albert II van België kan de resultaten van zijn DNA-test niet langer tegenhouden. Albert II van België kan de resultaten van zijn DNA-test niet langer tegenhouden.

Relatie

Boëls moeder Sybille de Selys Longchamps zou tussen 1966 en 1984 een relatie met Albert II hebben gehad. De man die Delphine Boël heeft opgevoed, de zakenman Jacques Boël, heeft eerder DNA-materiaal afgestaan. Daaruit bleek dat hij niet de biologische vader is. 

De vader van Delphine is erg rijk. Voor het geld hoeft Delphine het niet te doen. Ook kan ze geen aanspraak maken op de troon. Zelf zegt ze te strijden voor erkenning.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore