Buitenland

Brexitspoorboekje tot handelsdeal: de belangrijkste data en hobbels

13 december 2019 09:50 Aangepast: 13 december 2019 09:59
Premier Boris Johnson met rechts achter hem EU-onderhandelaar Michel Barnier. Beeld © AFP

Met een klinkende verkiezingsoverwinning kan Boris Johnson zijn belofte 'get brexit done' dan eindelijk inlossen, en verlaat het Verenigd Koninkrijk 31 januari 2020 de EU. Wie denkt dat het onderhandelingsspektakel nu voorbij is, die komt bedrogen uit. 

Er volgt na de brexit namelijk nog een ronde van onderhandelingen, over de toekomstige handelsrelatie tussen de EU en het VK. Die onderhandelingen zijn net zo ingewikkeld als die over brexit, en zullen in een korter tijdsbestek afgerond moeten worden. 

De tijdslijn voor die onderhandelingen is namelijk al vastgelegd, net als een eventuele verlenging ervan. We nemen de belangrijkste deadlines en hobbels ernaartoe met je door.

Brexitdag: 31 januari 2020. 

Dan verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie. De Withdrawal Agreement Bill, waarmee Johnsons brexitdeal met de EU wordt omgezet naar Britse wetgeving, moet nog door het parlement worden goedgekeurd. De regering brengt de wet volgende week in stemming, vertelt correspondent Anne Saenen. 

In deze deal worden drie zaken geregeld. De rechten van EU-burgers in het VK (en omgekeerd), een oplossing voor het voorkomen van een harde grens tussen Noord-Ierland en Ierland en de rekening die de Britten nog aan de EU moeten betalen, somt Saenen op.  

Met de ruime meerderheid voor Johnsons Conservatieve Partij wordt de wet wel aangenomen, is de verwachting. En dan verloopt het brexitproces weer volgens de - weliswaar inmiddels fors vertraagde - planning.

Deadline: 31 december 2020

In de agenda staat vervolgens 31 december 2020 met rood omcirkeld. Dat is de deadline voor het bereiken van een deal over de nieuwe handelsrelatie tussen het VK en de EU.

Er is dus elf maanden de tijd om een handelsdeal te sluiten. Ter vergelijking: de onderhandelingen voor het handelsakkoord tussen de EU en Japan begonnen in maart 2013. Dat akkoord, goed voor 70 miljard euro aan export van goederen en 28 miljard aan diensten, werd februari van dit jaar van kracht

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brexit in Brussel: van lange nachten en sprintjes trekken naar een deal

De elf maanden zijn dus krap, en eigenlijk ligt de deadline nog eerder. Eind juni ligt namelijk een tussentijdse deadline. Als er geen zicht is op een akkoord voor het eind van 2020, kan de onderhandelingsperiode verlengd worden, met een of twee jaar. Dat uitstel kan één keer aangevraagd worden en dat moet voor eind juni gedaan worden. 

Onderhandelingsruimte

Met dat in het achterhoofd blijven er dus vijf maanden over om te onderhandelen. En die periode kan zo nog eens een maand korter zijn, schrijft de BBC.

Voor onderhandeld kan worden, moeten de 27 EU-regeringsleiders en het Europese parlement het eens worden over de ruimte die het onderhandelingsteam van Michel Barnier krijgt. 

En, zelfs als het lukt om een handelsdeal te sluiten voor eind juni, dan moet die ook nog goedgekeurd worden door het Britse parlement.

Ook het Europees parlement en de lidstaten moeten de deal uiteindelijk nog goedkeuren. Voor de belangrijkste zaken waar over onderhandeld zal worden, te weten op welke producten importheffingen komen en hoe hoog die zijn, heeft dat overigens niet zo veel invloed.

Dat soort zaken zijn namelijk de verantwoordelijkheid van de Europese Commissie en afspraken hierover kunnen dus al voorwaardelijk van kracht worden, ook als het handelsakkoord nog officieel goedgekeurd moet worden door de lidstaten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

In stilte onderhandelen in 'de tunnel': het brexitsucces van team-Barnier

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore