Eetbaar

Duizenden penisvissen op Amerikaans strand

13 december 2019 09:30 Aangepast: 17 december 2019 00:58
Beeld © Screenshot van een penisvis uit een YouTube-video.

Je komt ze niet dagelijks tegen: pulserende wezentjes die lijken op penissen. Maar mensen die Drake's Beach in Californië bezoeken, komen precies die dieren tegen. Het strand daar is namelijk bezaaid met zogenoemde penisvissen.

Ja, de penisvissen - in het Nederlands ook wel lepelwormen - komen veel voor in Noord-Amerika. Maar normaal gesproken zie je ze niet. Ze leven onder het zand in U-vormige holen en bewegen zich ver onder de voeten van strandgangers.

Zand weggevaagd

Door stormen in Noord-Californië vaagden golven zeewater het zand weg. Zodoende liggen de 25 centimeter lange dieren nu open en bloot, verspreid over 80 kilometer strand, meldt Bay Nature.

Vooral meeuwen zijn blij met de grote hoeveelheid wormen, want voor hen betekent het extra voer. Ook otters, andere vissen, haaien en roggen slokken ze volgens Bay Nature graag op. En niet alleen dieren verorberen de worm. In Zuid-Korea, waar het gaebul heet, is het een delicatesse.

Tenen in het zand

Op sociale media reageren mensen wisselend. Van: 'Ik zie deze vis voor het eerst. Verdrietig om te zien dat zoveel wormen overleden' en 'It's raining men' tot 'Is dit naakt? Kan ik deze foto rapporteren?' en 'Denk je lekker op je handdoekje te zitten, zit je op 1000 piemels'.

Wat die laatste reactie betreft: misschien moet je de volgende keer dat je op het strand bent even drie keer nadenken voor je je tenen in het zand steekt. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore