Plasticsoep

Oceaanschoonmaker Boyan Slat wil dat je zijn troep koopt

12 december 2019 22:08 Aangepast: 12 december 2019 22:23
Boyan Slat, bedenker van The Ocean Cleanup.

Al het plastic uit de zee, dat is de missie van de Nederlander Boyan Slat. Hij ontwikkelde een enorme plasticvanger om de oceaan schoon te maken. Vandaag komt hij met een opvallende oproep.

Slat (25) wil dat je plastic koopt. Hoe dat zit, lees je zo. Eerst de reden waarom hij nu in het nieuws is. 

Het project van de Nederlander presenteerde vandaag de eerste vangst: zakken vol plastic troep dat de afgelopen weken verzameld is door zijn plasticvanger. In de haven van Vancouver in Canada, tussen alle opgeviste rommel, vertelde Slat 'ontzettend trots te zijn op het resultaat en het team'.

Moeizame start

Slat kreeg te maken met de nodige tegenslag. Het opvangsysteem werkte niet goed. Ook brak een stuk af. "We hebben onze ups en downs gehad, maar sinds twee maanden hebben we een werkend systeem." Het eerste resultaat is nu aan land gebracht.

Slat tussen zakken vol met opgevist plastic. Slat tussen zakken vol met opgevist plastic.

Hij denkt in vijf jaar tijd vijftig procent van de plasticsoep in de Grote Oceaan op te kunnen ruimen. Maar om dat te doen is er ook geld nodig. Het plastic bevindt zich namelijk in internationale wateren. Daarom wil geen enkel land de rekening oppakken.

Recyclen

Dus heeft Slat een nieuw plan. Hij wil het opgevangen plastic recyclen en omtoveren tot duurzame producten. "Geen onzinnige dingen, maar producten die je ook echt wil hebben", vertelt hij.

Hoe kan ik een steentje bijdragen? Dat is een van de meest gestelde vragen die Slat krijgt. Zelf het plastic uit zee vissen kan niet, daarvoor is het te ver, 'maar je kunt dus helpen door de recyclede producten te kopen'. Hij verwacht dat de plastic items vanaf september 2020 te koop zullen zijn. Om wat voor producten het gaat, maakte hij niet bekend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlander Boyan Slat komt nu ook met plasticvanger voor meest vervuilde rivieren

Plasticsoep

In de Grote Oceaan dobberen naar schatting 1800 miljard stukken afval, die bij elkaar ongeveer 80 miljoen kilo wegen. De plasticsoep is ongeveer drie keer zo groot als de oppervlakte van Frankrijk. Er zijn nog vier grote afvalhopen op de oceanen. Die bevatten bij elkaar nog eens 80 miljoen kilo puin en plastic.

Het systeem van Slat is een serie van buizen, die samen een grote C vormen. Dat drijft als bezem over het oppervlak van de oceaan. De missie om het plastic uit de oceaan te halen begon met een profielwerkstuk op de middelbare school. Hij presenteerde zijn plannen tijdens een lezing in Delft. Vandaag zei hij over het uit de oceaan gehaalde plastic: "Het zijn zes gekke jaren geweest, maar ik ben blij dat het nu voor het eerst aan land is."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore