Britse verkiezingen

Honden wachten op hun baas bij stembureaus Groot-Brittannië

12 december 2019 18:45 Aangepast: 12 december 2019 18:47
Boris Johnson met hond Dilyn Beeld © EPA

Kiezers die hun hond meenemen naar het stembureau, en daar weer een foto van maken. Het is de laatste jaren een traditie geworden bij Britse verkiezingen. Wij zetten de leukste foto's op een rij.

Moeilijk zoeken is het niet. Je kunt honderden foto's op social media vinden door de hashtag #dogsatpollingstations (honden bij stembureaus) te gebruiken. Omdat je in het stembureau geen foto mag maken, zetten veel kiezers daarom een kiekje van hun geliefde huisdier op sociale media.

Ook premier Boris Johnson nam zijn hond mee naar de stembus. Vanochtend bracht hij samen met Dilyn zijn stem uit (zie foto hierboven).

Bij de Britse verkiezingen staat ook voor ons veel op het spel

Premier Johnson hoopt met zijn Conservatieve Partij de meerderheid te krijgen. Dan kan hij eindelijk zijn brexitplannen doorzetten.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bij de Britse verkiezingen staat ook voor ons veel op het spel

Blauw of rood

Veel hondeigenaren plakken graag een sticker of button op de halsband van hun huisdier, om zo aan te geven op welke partij het baasje zal stemmen. Ook de kleur verraadt het stemgedrag: rood staat voor Labour, blauw is de kleur van de conservatieve partij.

Pion in het politieke proces

Hond Mabel wil daar trouwens niets van weten, schrijft zijn baasje Richard Negus op Twitter. Mabel wil geen onderdeel zijn van een politiek spel. 

'Comfy cozy'

Het is voor het eerst sinds 1923 dat er in december parlementsverkiezingen zijn. Het is fris en het regent. Daarom zijn veel honden warm ingepakt. 

Het worden ook wel de Brexmas-verkiezingen genoemd, vernoemd naar kerstmis en brexit. Dat laatste is het belangrijkste thema tijdens de verkiezingscampagne.

Hoge opkomst

Als we afgaan op deze foto, kan de opkomst nog wel eens hoog uitvallen.

Klaar met de verkiezingen

En mocht je de verkiezingen zat zijn? Je bent niet de enige.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore