Ga naar de inhoud
Ex-winnaar

Trump: belachelijk dat Greta Thunberg persoon van het jaar is

De cover van TIME waar Greta Thunberg in staat. Beeld © TIME

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gereageerd op het feit de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg door weekblad Time is uitgeroepen tot Persoon van het Jaar. Zelf won hij die titel een paar jaar geleden ook.

De 16-jarige Thunberg is Time's jongste Persoon van het Jaar ooit, zo werd gisteren bekend. Ze begon in de zomer van 2018 met spijbelen en actievoeren voor het Zweedse parlement in Stockholm om de uitstoot van broeikasgassen te stoppen. Ze kreeg internationaal navolging. In september demonstreerden scholieren en studenten wereldwijd voor meer aandacht voor het klimaat.

De president twittert: "Dit is zo belachelijk, Greta moet iets gaan doen aan haar probleem met woedebeheersing en naar een goede ouderwetse film gaan met een vriend. Relax Greta, relax!"

De activiste heeft in een reactie hierop haar Twitter-bio aangepast. Daar staat nu dat ze een tiener is die aan haar woedebeheersing werkt die momenteel aan het relaxen is en naar een film kijkt met een vriend.

Trump (73) was in 2016 Persoon van het Jaar bij Time. Zijn verkiezing als president, lange tijd door veel mensen voor onmogelijk gehouden, was destijds genoeg om hem de eretitel van het Amerikaanse tijdschrift te bezorgen.

Greta
Lees ook:
Greta Thunberg reageert op uitverkiezing: 'Wow, echt ongelooflijk!'